Прочитај ми чланак

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ у минусу 44,3 милијарде!

0

jorgovanka-tabakovic01

Народна банка Србије (НБС), после више година позитивног пословања, завршила је прошлу годину с минусом од чак 44,3 милијарди динара, показао је биланс успеха централне банке за 2013. годину.

Највећи губитак је направљен по основу курсних разлика – 25,7 милијарди динара, нето губитак од камата је 3,8 милијарди, а истовремено се на плате запослених у НБС
прошле године потрошило 4,8 милијарди динара.

Због тако лоше пословне године централна банка, коју од августа 2012. води Јоргованка Табаковић, ове године није могла да уплати у буџет Србије никакав приход.

Буџетом за ову годину било је предвиђено да НБС уплати три милијарде динара из своје добити, на основу тога што је 2012. централна банка забележила профит од чак 58,4 милијарде динара.

Из НБС тврде да су до тако лоших пословних резултата довеле објективне околности.

– За разлику од прошле године, кад је НБС уплатила у буџет 2,97 милијарди динара од добити остварене у 2012, ове године, и поред рационализације пратећих трошкова, по финансијском резултату за 2013. није било вишкова који би били уплаћени у буџет – објаснили су из НБС.

Како је истакнуто, остваривање основних функција централне банке захтевало је „веће трошкове по основу повлачења знатних вишкова динарске ликвидности, а финансијски су се неповољно одразили и ниски приноси на сигурна улагања на
међународном финансијском тржишту.

НБС: Минус последица курсних разлика

Финансијски резултат који је Народна банка Србије забележила у 2013. години последица је курсних и ценовних разлика, што је углавном и за сада обрачунски, то је резултат односа евро-долар, пада приноса на сигурне хартије од вредности на светском тржишту и пада цене злата, саопштила је НБС.

У саопштењу се наводи да би требало имати у виду да ови губици нису ефективно реализовани, и да је, рецимо, злато количински остало у НБС, а његова цена се мења.

НБС, такође, подсећа да је посматрано од 2006. године, НБС и 2006. и 2007. имала губитак.

Истиче се да НБС има законску обавезу да обезбеђује монетарну и финансијску стабилност у земљи, што је, по оцени саме банке у 2013. години успешно и остварено, али је цена постизања тих резултата била већа, наводи се у саопштењу.

Финансијски резултат, додаје НБС, ни на који начин не представља оптерећење за пореске обвезнике у Србији.

Објашњавајући губитак, НБС наводи да је први пут била у обавези да уплати порез на добит правних лица (за недобитне организације) и да је монетарна политика у прошлој години покривала недостајуће мере фискалне консолидације.

НБС је уверена да досадашњи резултати оправдавају трошкове јер су учинили непотребним издатке које би имали привреда, становништво и држава да они нису остварени.

 

FoNet