Прочитај ми чланак

ДРУГИ У ЈАПАНУ: Највећи успех српског аутомобилизма!

0

podijum-3_ff

Најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић уписао се у историју српског и светског ауто-спорта! Возач „NIS Petrol by Campos Racing“ тима је у свом Шевролет Крузу освојио друго место на другој трци WTCC на чувеној стази Сузука у Јапану.

Незапамћен успех у историји српског аутомобилизма догодио се у јутарњим часовима по нашем времену, када је Борковић прохујао кроз циљ и исписао најсјајније тренутке у текућој сезони Светског шампионата туринг аутомобила.

Борковићев огроман успех већи је и када се у обзир узме чињеница да је у првој трци заузео осмо место, што му је после овог викенда донело импресивна 22 бода, што га је у генералном пласману попело на број од 41 освојеног поена.

Борковић је мудро извезао прву трку, штедећи се за оно право, будући да је на следећој стартовао са друге позиције. Иако је у првом кругу изгубио једну позицију, одличном вожњом избегао је сваки ризик, да би после одустајања Милера скочио на девето место. У последњем кругу, Борковић успева да обиђе Монтеира и као осми прође кроз циљ.

Уследила је трка која ће се дуго препричавати у аутомобилским круговима и која је Србију великим словима уписала на мапу светског ауто-спорта. Борковић је сачувао друго место на старту, али је већ у првом кругу Мађар Михелис покушао да га обиђе.

Дошло је до контакта, није било никог коме у том тренутку срце није застало бар на делић секунде. Панчевачки ас одбранио је позицију и неоштећен остао на стази. У преосталих десет кругова није дозволио ни промил шансе својим пратиоцима да га угрозе и сувереном вожњом завршио трку иза легенде овог спорта, Габријелеа Тарквинија.

Борковић није могао да савлада емоције по изласку из аутомобила, примао је честитке свог тима и осталих колега, а круна свега био је спектакуларан излазак на подијум, први за неког српског аутомобилисту у WTCC, једном од три најјача такмичења под окриљем Светске аутомобилске федерације (ФИА).

Иако је Тарквини победио, Борковић је засенио све на победничком постољу, што због овација које је добио, што због своје појаве, будући да је и са другог места био убедљиво највиши на подијуму.

– Било је феноменално! Победио сам јер сам имао огромну подршку своје супруге Андријане,породице, тима и свих навијача. Видео сам у првој трци да могу да стигнем све, јер сам био бржи од Монтеира. Сметао ми је, али нисам хтео да ризикујем. У другој трци сам имао тактику да не напињем гуме и да полако покушам и Тарквинија да претекнем, али када ме је Михелиц ударио, изгубио сам мало времена. Срећом сам успео да одржим друго место, изборим се са Михелицом и останем без остећења услед те борбе – рекао је Борковић после величанственог наступа у Сузуки.

Званично најуспешнији српски аутомобилиста свих времена захвалио се свима који су били уз њега у изузетно тешкој дебитантској сезони у ФИА WTCC.

– Велико хвала свима који су веровали у мене целе сезоне, мом тиму, мојој Србији, спонзорима, премијеру Вучићу, председнику Николићу и осталим челницима Србије, који схватају колико је велика ствар што се српска застава вијори у ФИА светском шампионату.

Српски возач на овај начин наставио је феноменалан низ резултата на међународној сцени, пошто је пре две године постао европски шампион на брдским стазама, а прошле био трећи на Европском купу туринг аутомобила.

Викенд у Сузуки одлучио је и питање новог светског шампиона, пошто је после бриљантне сезоне до титуле победом у првој трци дошао Ситроенов возач Хозе Марија Лопез из Аргентине.

Сезона WTCC завршава се на стази Гуја у Макау, где ће се возити од 13. до 16. новембра.

(Блиц)