Прочитај ми чланак

Вучић: Не мрзим Албанце и спреман сам увек да разговарам са њима

0

vucic

БЕОГРАД – Пред председником Русије Владимиром Путином нисам крио да се Србија налази на европском путу и да од тога не одустајемо, истакао је премијер Србије Александар Вучић у интервјуу листу Данас.

Вучић је рекао да је „Србија организовала војну параду због својих грађана, организовала је као годишњицу ослобођења Београда, и то је за Србију велики празник“.

„Ми не можемо да мењамо историју и да одређујемо неког другог као да је учествовао у ослобођењу Београда. Да ли је тај дан више или мање одговарао председнику Владимиру Путину, не видим ништа лоше и чудно у томе“, рекао је Вућић.

На питањезашто Србија долази у нелагодан положај у односу на европске интеграције због Русије, Вучић је рекао:

„Не мислим да је наш положај нелагодан. Пре бих рекао да наш положај није лак, јер је из моралног, политичког и економског разлога рационалан“, рекао је Вучић

Вучић је рекао да „ми водимо рачуна о нашим интересима.

„Као што сам водио рачуна о нашим интересима када сам говорио о одређеним проблемима који постоје унутар компаније НИС, где смо ми 21 одсто власници, а Руси 79 одсто, и нисам то крио“.

„Исто тако мислим да је из много разлога важно да Србија не уводи санкције Русији. Важно је из политичких, економских, традиционалних разлога, и мислим да велика већина грађана Србије, квалификована већина, то подржава“.

Он је подсетио да „ми нисмо земља ЕУ. Нама ЕУ неће надокнадити сваку непродату јабуку, брескву, килограм меса или текстила. Влада Србије мора да брине о привреди ове земље и мислим да смо донели најбољу могућу одлуку у интересу наше земље. Такође, уверен сам да то добро разумеју наши партнери са Запада“, нагласио је Вучић.

Упитан зашто он или министар унутрашњих послова демантовали или потврдили оно што је рекао брат албанског премијера Едија Раме да није учествовао у инциденту током утакмице Србија – Албанија, Вучић је рекао да се чека окончање истраге, да се види како и ко је све телефоном наводио дрон са заставом велике Албаније.

Према његовим речима „имамо особу која је дроном управљала, имамо помагача. Ти људи су дошли са територије Италије, користили су документа привременог боравка у Италији, иако су обојица држављани Албаније.

Они су, како је рекао, имали некога од помагача, који их је наводио са телефона на стадиону, како, где и на који начин да се дрон креће. Да ли је један од помагача била ова или она особа, ја о томе још ништа не знам, рекао је Вучић.

„Ми смо за сваки пекару и посластичарницу пронашли помагаче, ухапсили их и за разлику од наших албанских пријатеља, ми се дичимо да смо нападаче и хулигане похапсили, а они се диче својим заставама аветима, како их сада називају у интервјуима које дају тим поводом.

Вучић је рекао да би волео да верује да је истина да политика албанског премијера није велика Албанија.

„Желим да верујем да је то истина, као што бих волео да сам видео осуду тако језиве провокације као што је била убацивање дрона са заставом велике Албаније. А то нисам чуо ни од једног албанског званичника. Као што знате, ниједан српски званичник није правдао упад навијача, сви који су бацили камен на албанске радње су похапшени“, истакао је Вучић.

Вучић је констатовао да се погрдни узвици оре на свакој утакмици између Звезде и Партизана, а за оне упућене Албанцима рекао је:

„Па, то није лепо. То није лепо! Али, није изазвало инцидент и није довело до прекида утакмице. Инцидент је изазвао дрон“.

Упитан да ли се осећа одговорним што је после утакмице, експлодирао шовинизам против Албанаца и серија напада на њих, Вучић је рекао:

„Ја, свакако, не мрзим Албанце и спреман сам увек да разговарам са њима. Део њих су грађани наше државе и са њима ћу увек да имам отворен дијалог. Никакву мржњу нисам показао ни у једној изјави“.

Вучић је рекао да се плаши да је мржња постала заштитни знак, не наших медија, већ нашег понашања уопште.

„Оно што је била некада и моја кривица, мислим да сам то успео да превазиђем и да се понашам рационално. Чак и на све политичке провокације, које долазе од албанских представника, трудим се да не одговарам. Трудим се да избегнем одговоре“, рекао је Вучић.

(Фонет-Данас)