Прочитај ми чланак

Транспарент у Чешкој: “ЗА СРБЕ КОСОВО; ЗА АЛБАНЦЕ ОЛОВО”

0

david

Утакмица ФК Славија – ФК Јаблонец, 18.10.2014, Праг.

”После догађаја на квалфикационом мечу Србија-Албанија и врло јасне провокације од стране Албанаца се навијачи ФК Јаблонец одлучују да је наредна утакмица ФК Јаблонец са Славијом из Прага идеална за изражавање подршке Србима, и то не само због тога што за Славију игра и Балај,који се појављује у инциденту из Србије.

На меч у Праг, се зато креће у мајицама Косово је Србија, Србија, итд . носе се и две српске заставе, и транспарент .

Пред самим стадионом нам је обезбеђење најавило да ће на утакмицу бити пуштен само такав транспарент који ће бити од стране руководства Славије признат као безопасан .

Након читања садржаја “ЗА СРБЕ КОСОВО; ЗА АЛБАНЦЕ ОЛОВО”, транспарент је идентификован као опасан, и забрањено је да се унесе.Не разумемо у чему конкретно лежи његова неприхватљивост и тражимо објашњење.

То онда преузима свуда присутна криминалистичка полиција, која на крају констатује да натпис није толико опасан да би могли директно да забране његово уношење, и у истом маху додају да ће нам дакле дозволити да га унесемо, али ако га истакнемо, биће сви који у томе буду учествовали оптужени за игредништво, и изазивање расне и националне мржње.За шта намеравамо да преузмемо ризик, и натпис унесемо и истакнемо.

На крају полиција реагује тако што одводи на страну организатора утакмице, и он на крају забрањује уношење транспарента из разлога што је од папира и постоји основана сумња да ћемо да га на крају запалити.Тиме се коначно завршава наш напор да га унесемо, и транспарент се поново враћа у аутобус .

Подразумева се, врши се снимање свих који стоје иза српске заставе, и оних што имају мајице које имају везе са Косовом или Србијом.

На самој утакмици се наизменично смењују повици за подршку нашим фудбалерима и повици подршке српском Косову, за шта нам у току утакмице аплаудира и играч домаће Славије Вукадин Вукадиновић. Да нам аплаудира и каже хвала дошао је и после меча, када је завршено наше поздрављање са играчима Јаблонца, што веома ценимо и – хвала ти Вуки !!!

Сам транспарент је истакнут после меча на бензинској станици на путу кући, како бисмо се сликали.
Можда још вреди напоменути да сваки пут када је Балај додирнуо лопту, није се чуло ништа друго него – Косово је Србија !!!

Извор: приватна порука од Давида Млинка,једног од вођа навијача ФК Јаблонец
Превод са чешког: Димитрије Марковић