Прочитај ми чланак

„СРБСКИ СИСТЕМ“ србска борилачка вештина у акцији (Видео)

0

srpski sistem 2
Србски систем је аутенични србска борилачка вештина, прожета православним духом и базирана на идеји да се за основу изградње система борилачке вештине узимају телесне специфичности Срба (за разлику од неких азијатских вештина које су прављење за нама стран телесни склоп). У себи обједињује и ударачке и рвачке вештине, као и технике одбране од ножева, палица, ватреног оружија.

Оно што Србски систем разликује од осталих борилачких вештина јесте управо тај србски дух који инсистира на саборности, заједници и православљу. Што подразумева да ова борилачка вештина није агресивна, јел агресивност није део србског духа. „Циљ тренирања Србског система је првенствено самоодбрана. Ми наше полазнике обучавамо технике борбе не да би тукли људе, већ да би били способни да се одбране од напада. Увек инсистирамо на томе да насиље треба избегавати. Сваки проблем који имате пробајте да решите хладне главе у миру, без непотребног повређивања других. Технике која особа на тренингу научи су доста опасне, и зато ми радимо јако на јачању православне духовности људи који тренирају, да би могли да правилно носе то знање, без повређивања других.“ рекао је за СРБИН.ИНФО један од тренера Србског система.

„Проблем са азијатским борилачким вештинама је што су у питању системи који долазе са стране и нису прилагођени нашем човеку. Ти системи су прављени за људе мањих димензије, другачије конституције као што су Кинези, Јапанци, Израелци. А Срби су изузетно висок народ. Тим народима свака част наравно, али за нас је потребан другачији систем борбе, прилагођен нама“ наставио је тренер.

srpski sistem

Србски систем утемељен је у православном духу, то је оно што чини срж духовности система. Доста је сличан руској борилачкој вештини Система, са тиме што је овде реч о унапређеној верзији са партером.

„Србски борилачки дух је чојство и јунаштво, да чувамо друге од нас и да чувамо себе од других. То је основа система. Постоји у осталим клубовима доста квалитетних спремних бораца, који су добри у борби, али нису утемељени духовно. И то је велика грешка. Друга велика грешка је што многи уче борилачке вештине по аутоматизму. А аутоматизам у стресном ситуацијама по правилу доводи до тога да се заборављају технике и заборављају принципи. Ми радимо по осећају и тако најбоље приступамо стресним ситуацијама у борби.“ закључује за крај тренер.

Контакт телефон: 064/1280224

(Србин.инфо , Теша Тешановић)