Прочитај ми чланак

СРБИЈА: Мештани у страху од НАТО ракете

0

rakete-patriot_660x330

Пирот — Мештани пиротског села Извор који већ 15 година живе у опасности од неексплодиране ракете још из времена НАТО бомбардовања, апеловали на надлежне да помогну.

Један од власника кућа које су најугроженије Миле Радовановић каже за Танјуг да и данас живи у страху од неексплодиране ракете.

„Казали су нам да је у питању ‘томахавк’ и да је дужине око 12 метара. Када се ракета зарила у брдо за време бомбардовања, први сам дошао на лице места и видео кратер толико широк да би у њега сигурно ушло буре од 200 литара, најмање метар ширине“, каже Радовановић.

Након тога, кратко време полиција је обезбеђивала место, убрзо су сви отишли а ракета је остала и дан данас, рекао је он.

Одмах испод места где се зарила ракета налази се и извор лековите воде који никад не пресушује и са кога се за време највећих суша цело село снабдева водом, а многи долазе да точе воду јер се верује да је лековита, каже Радовановић.

Један од мештана Извора Бранислав Манчић каже да годинама напаса козе у близини ракете.

„Велики је ризик, близу је села, пуно људи ту циркулише. Чак и деца ту долазе у потрази за печуркама и не смем ни да помислим шта би се десило када би којим случајем експлодирала ракета. Сећам се када се зарила да сам пустао конопац у рупу и да је била дубока чак 15 метара“, каже Манчић.

У селу Извор живи преко 700 становника у око 300 домаћинства.

(Танјуг)