• Почетна
  • СВЕТ
  • СИРИЈА – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ: Сиријска војска ослободила стратешки важан град Морек
Прочитај ми чланак

СИРИЈА – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ: Сиријска војска ослободила стратешки важан град Морек

0

sirijska-vojska-preuzela-kontrolu-nad-strateski-vaznim-gradom-morek

Сиријска војска преузела је потпуну контролу над градом Морек који спаја два кључна центра на западу Сирије, Хаму и Алепо. Преузимање контроле над стратешки важним градом јуче су потврдили и владини и опозициони извори, преноси Ројтерс.

Борба за град с исламистима је трајала више месеци. Град се налази на око 30 километара северно од Хаме. Ослобођење града Морека део је шире сиријске војне кампање која има за циљ да преузме контролу над просторима северно од Дамаска, према највећем сиријском граду, Алепу, где се борбе за град воде још од лета 2012. откада побуњеници контролишу источни, а владине снаге западни део града.

„Војска је преузела потпуну контролу над градом Морек северозападно од Хаме те је притом убила већи број терориста и плаћеника“, наводи се у јучерашњем извештају сиријске државне телевизије. Град Морек стратешки је изузетно важан јер се налази на главном правцу кои повезује два највећа сиријска града, Дамаск и Алепо. Ослобођење Морека долази у тренутку знатно интензивнијих напада сиријских ваздушних снага на положаје исламиста широм земље.

Из опозиционог извора Сохр наводе како је битка за град трајала месецима те како су убијене стотине војника. Међу исламистима у граду присутна је била и Ал-Каида, тј. њихов службени огранак у Сирији – Ал-Нусра Фронт.

Иаламисти на терену, укључујући и припаднике про-западне ФСА, тврде како сиријска војска користи америчке ваздушне нападе против ИДИЛ-а на начин да су сада слободнији у покретању већих напада против њихових снага. Другим речима, тврде како САД својом кампањом против ИДИЛ-а „помаже Асаду“.

Сирија се не буни превише против америчких ваздушних напада, све док су исти концентрисани на ИДИЛ-ове положаје. Тачно је да је због тог ангажмана сиријска војска слободнија у деловању на другим фронтовима, но сиријске ваздушне снаге такође ударају и на ИДИЛ-ове положаје на истоку земље, а на неким локацијама забележени су и сиријски и амерички ваздушни напади.

sirija ratni izvestaj 06_n

БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ Сиријска војска уништила авионе ИДИЛ-а

Ратно ваздухоплоство САА бомбардовало авио-базу Џарах и успело да уништи авионе заплењене од стране Исламске државе.

Официјелни Дамаск је објавио информацију да су сиријски борбени авиони успели да униште 2 од укупно 3 борбена авиона (Миг 21 и Миг 23) које су заплениле снаге Исламске државе током летње офанзиве.

У овом моменту сиријски извиђачи покушавају да лоцирају и 3 авион.

Иначе 17. октобра текуће године појавила се информација да су исламисти успели да пронађу пилоте за ове апарате и да су намеравали да авионе употребе у борбама са снагама Сиријске арапске армије у покрајини Зур на истоку Сирије.

(Advance, БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ)