Прочитај ми чланак

Немачка поново условљава Србију

0

angela-merkel-1367495821-304871

БЕОГРАД- Пуна примена Бриселског споразума и проналажење и процесуирање свих одговорних за паљење немачке амбасаде су два кључна захтева Берлина, пишу „Новости“

Према писању овог београдског дневника, ово су два кључна захтева пре коначне одлуке о давању Србији „зеленог светла“ да у децембру отвори прва преговарачка поглавља са ЕУ.

Берлин ће, додаје се, одлуку о томе донети после 16. новембра и посете Београду заменика немачког канцелара Зигмара Габријела, од које ће зависити даљи темпо евроинтеграција Србије

„Стварање правне државе подразумева и рашчишћавање многих ствари које су из ових или оних разлога до сада биле игнорисане“, рекао је за тај лист Јосип Јуратовић члан делегације Бундестага, која је у петак боравила у посети Србији.

Према његовим речима, на састанцима у Београду посебно се разговарало о економским реформама, проблемима мањина у Србији, о томе да Берлин подржава напоре Србије и да се нада што скоријем отварању поглавља.

Министарка без портфеља задужена за ЕУ Јадранка Јоксимовић потврдила је да је једна од тема била и паљење амбасада.

„Немачки посланици су изразили очекивања да ће кривци бити пронадјени. Истрага је већ дала неке резултате“, рекла је Јоксимовић и додала да је током сусрета у Берлину и Београду изнела аргументација због чега Србија мисли да је важно да отвори једно поглавље до краја године.

Како је истакла, Београд је доста урадио и на имплементацији Бриселског споразума, не чекајући да се формира нова влада у Приштини и зато не би требало да трпи у брзини процеса европских интеграција.

Извор: Танјуг, Вечерње Новости