Прочитај ми чланак

ЛИБИЈА ВЕСТИ: Бенгази на корак до ослобођења од терориста (ПРЕВОД СРБИН.ИНФО) (ВИДЕО)

0

Benghazitank

Након десет дана непрестаних борби против исламиста у Бенгазију, највећем граду на истоку Либије, снаге Калифе Хафтара (команданта снага Бенгазија) су уз помоћ Либијске Националне Армије (ЛНА) забележилe значајан напредак. Преузета је контрола над централним кампом исламиста Ансар ал Шарије, под именом 17. Фебруарска бригада.

Један војник из тенковског батаљона ЛНА изјавио је да је његова јединица потпуно уништила камп, истерујући одатле преостале снаге исламиста. Заузет је и стратешки важан контролни пункт Ансар ал Шарије, као и једно њихово складиште наоружања.

Командант ваздухопловних снага Saqr Adam Geroushi пренео је утисак да је позиција његове јединице отежана када су исламисти потражили заклон у кућама цивила, што је онемогућило даље бомбардовање и учествовање артиљерије. Уместо авиона и тенкова на терен су послати снајперисти а становништво појединих четврти се евакуише. Улична борба са исламистима се одвија у неколико делова Бенгазија, а мета одмазди исламиста углавном су цивили који им се нађу на путу.

Снимак из разрушеног кампа исламиста

Племе Зинтан држи положаје освојене претходних дана

На другој страни Либије снаге племена Зинтан последњих дана покушавају да успоставе контролу над целим градом Кикла. Командант војних операција из ЛНА Идрис Мади изјавио је да је већи део Кикле под контролом либијске армије и да ће је потпуно контролисати за пар дана. Додао је да је тешко борити се на планинском терену, те да је очекивано да ова операција потраје.

MisrataKiklatoxic

Mисрата близу Кикле безуспешно покушала да дотури хемијско отровно оружје

Против либијске армије у Кикли боре се групе повезане са Мисратом и Ансар ал Шаријом, које су заузевши једну страну планине утврдиле положај, али и онемогућиле било какво своје напредовање.

Командант Мади истакао је да је од изузетне важности сарадња са локалним становништвом, које је позвао на активнију борбу против исламиста у виду онемогућивања терористима да користе њихове куће као склоништа.

У либијским медијима изједначени су термини снага племена Зинтан и ЛНА зато што један део ЛНА, поред Варшфане, чини управо племе Зинтана.

Поводом последњих сукоба  у Либији, НАТО је негирао да је “Либијска зора”, војна организација града Мисрате, терористичка.

Ово војно крило од 2011. сеје смрт и хаос по целој Либији, потплаћује групице људи из различитих племена да се боре за њихове циљеве, а главни њихов финансијер јесте циониста Бернард Хенри Леви, умни творац рата у Либији.

Из овога се закључује да Мисрата и НАТО имају исте финансијере, јер како другачије објаснити одбрану мисратске групе терориста, која је у савезу са исламистима а у рату са већином либијских племена.

(Libya Herald за Србин.инфо превела Маја Орлић)