Прочитај ми чланак

КО СУ НАЈВЕЋИ МЕСОЖДЕРИ НА СВЕТУ, а која је најгојазнија нација?

0

brza-hrana-hamburger-ap-140333

Грађани Сомалије, једва да достигну 1,700 калорија, и то у просеку, што знаци да најсиромашнији у овој већ по себи сиромашној земљи врло често једу и много, много мање.

Копка вас шта то једу Бразилке па имају тако секси гузу, а шта Кинескиње, па се никад не гоје? Желите да сазнате како се хране Руси, а како и Американци?

Да ли је српски начин исхране међу најздравијим и најбољим на свету?

Јесте ли знали да су највећи месождери од свих људи на планети Аргентинци, а да Индијци ову групу намирница скоро да уопште немају у на својој трпези?

Ако сте претпоставили да су Американци најгојазнија нација на свету, у праву сте.

У овој земљи свака особа у просеку сваког дана у себе унесе 3,641 калорију, махом шећера и масноћа. За разлику од њих, грађани Сомалије, једва да достигну 1.700 калорија, и то у просеку, што знаци да најсиромашнији у овој већ по себи сиромашној земљи врло често једу и много, много мање.

National Geographic је направио интерактивни пројекат визуелизације података који приказује светску потрошњу хране. Статистички подаци говоре о врстама хране и колицинама које конзумирају становници земаља с разлицитих крајева света.

На сајту “National Geographic” може се курсором миша “разбити” одредена категорија хране на подкатегорије, како би се закљуцило које намирнице највише троше градани света. Тако је на пример пиринач изједначен с пшеницом, док је од потрошње кукуруза у односу на потрошња пиринча већа за трећину.

График за САД изгледа забрињавајуће јер показује количину шећера и масти од 37% укупне исхране Американаца. Још неки графикони конзумације хране показују другације резултате у односу на друге земље, као што су прикази потрошње меса која је изузетно порасла у последњих неколико деценија.

Уколико посетите ову страницу и истражите графике, можете упоредити исхрану Американаца, Кинеза, Индијаца, Бразилаца, Руса и многих других, као и односе калорија по особи.

(National Geographic)