• Почетна
  • СВЕТ
  • КИНА ЖЕЛИ ВОЈНУ САРАДЊУ са Ираном, а Вашингтон прети Техерану
Прочитај ми чланак

КИНА ЖЕЛИ ВОЈНУ САРАДЊУ са Ираном, а Вашингтон прети Техерану

0

Kineska vojska

Ширење утицаја ван источне Азије – Кина поручује: „Желимо ближу војну сарадњу са Ираном“.

Кина жели да развије јаче војне односе са Ираном, рекао је кинески министар одбране, Чанг Ванкуан, приликом посете команданту иранске морнарице тиме потврђујући дипломатске везе упркос контроверзама око иранског нуклеарног програма. Покушај је то којим се две земље желе да обрачунју са поморском доминацијом САД-а у азијско пацифичком региону.

Кинески министар одбране Ванкуан,поручио је команданту иранске морнарице адмиралу Хабибалаху Сајару како Кина „…жели развијати даљу прагматичну сарадњу и непрекидан развој веза између две војске.“ те је и додао „… наше две војске у последњих неколико година развиле су добру сарадњу за време међусобних посета у тренирање особља, као и на другим пољима.“

Кинеска новинска агенција Синхуа цитирала је Ванкуана који је изјавио како је „Размена између наше две морнарице била плодоносна, а наши ратни бродови обавили су успешне међусобне посете.“

По први пут у историји два кинеска ратна брода усидрила су се у иранској луци Бандар Абас како би учествовала у заједничкој војној вежби.

„Иран придаје велики значај својим везама са Кином, те је спреман да појача војну билатералну сарадњу, посебно на поморском подручју“, рекао је адмирал Сајар.

Јачање војне сарадње између Ирана и Кине с циљем појачавања иранских војних способности је, сматрају аналитичари, начин којим Кина жели да прошири свој утицај изван источне Азије.

„Долазак војних бродова у иранску луку одражава стање кинеско – иранске војне сарадње и то је до сада најотворенији карактер којим Кина признаје развијање односа такве врсте са Ираном. Војна сарадња између те две земље до сада је била подоста прикривена“, рекао је Christian Le Miere, поморски стручњак међународног Института за стратешке студије.

Дневник Народне ослободилачке војске Кине, независно о овом сусрету, објавио је извештај у којем се описује како је командант иранске морнарице Сајар присуствовао предавању о техничким способностима кинеске морнарице и оружаних система у склопу којег му је приређен и посета подморницама и ратним бродовима.

Сајар је изјавио како је у иранском интересу и „… сарадња по питању сузбијања гусарења.“

Кина је један од највећих купаца иранске нафте након што су укинуте западне санкције којима се Ирану ограничава извоз те сировине. Кина купује 57,2% од укупне иранске производње сирове нафте, док ирански гас чини 10 посто укупних кинеских залиха гаса.

Санкције су укинуте од када је дошло до напретка по питању иранског нуклеарног програма.

И Иран и САД сматрају како је по питању нуклеарног програма Ирана дошло до великог напретка, али да је остало још много посла пре него ли се реши деценију стари проблем.

Кина, учесник нуклеарних преговора са Ираном, сама је више пута позивала на проналажење решења за преговарачким столом, док је истовремено осуђивала наметање санкција, чије увођење није подржано од стране Уједињених нација, те је константно позивала на њихово уклањање.

Ово је последњи у низу покушај развоја сарадње између Кине и земаља противница САД-а којим се жели укинути поморска доминација западних земаља.Недавно се Кина отворила према и Русији како би се ојачала војна сарадња између  две државе. Кина и Иран су одраније повезане економским везама.

kineska nuklearna elektrana _8349_8500

САД о нуклеарним преговорима: „Иран ће бити крив ако преговори пропадну“.

Пропаст пат позиције у којима се преговори око иранског нуклеарног програма налазе довести ће до опасне ескалације с обе стране, упозорио је америчка преговарач Венди Шерман.

„Ако се до 24 новембра не пронађе решење, ова игра ће добити назив ескалација, а долазиће са оба две стране“, рекла је заменица државног секретара Шерман.

„Стога морам рећи како су улози јако велики јер алтернатива је застрашујућа“, рекла је Шерман пред публиком у Центру за стратешке међународне студије.

Ако се не нађе решење Иран би могао наставити са контроверзним аспектима свог нуклеарног програма као што је на пример обогаћивање уранијума до мере када га се може користити у војне сврхе. Амерички законодавци рекли су како ће у том случају тражити пооштравање санкција с циљем онемогућавања продаје нафте о којој Иран зависи.

Шерман је наговестила да би се Обамина администрација у том случају могла упустити и у војни сукоб.

„Наш приоритет је да се пронађе решење дипломатским путем, но наша поента је јасна: ни под којим условима нећемо дозволити да се Иран домогне нуклеарног наоружања“, рекла је Шерман.

Како би се спречио такав развој ситуације могао би се договорити продужетак преговора, уверени су многи дипломати и посматрачи.

Последњих недеља дипломати из Ирана, Русије и Француске заговарају такву идеју, ако због ничег другог онда због спречавања сукоба, но из Обамине администрације се још увек нису јавно изјаснили о тој идеји, сигурно је да ју нису ни искључили. У Ирану се надају како ће, ако преговори пропадну, успети да увери светску јавност да је за то крива Америка и тако их убеди да наставе да купују нафту. Шерман је, с друге стране, остала при ставу да ће за пропаст преговора кривица бити искључиво на Ирану.

Нагласила је како се Ирану неће дозволити задржавање целокупне нуклеарне инфраструктуре која укључује и 9400 оперативних центрифуга.

„Ирану би одговарало када би свет закључио да је задржавање статуса кво прихватљиво решење, но очигледно је да није“, рекла је Шерман.

Признала је и како од земаља укључених у преговоре постоји општа слога, но „постоје и велике несугласице око битних питања“, рекла је.

Да поједини амерички савезници желе видети како преговори пропадају даје се закључити из неких њених изјава.

„Многи се боје да ће преговори пропасти, док се други боје да не успеју. Бела кућа се редовно саветује са својим савезницима, укључујући и Израел и земље Персијског залива који су показали различите забринутости“, рекла је Шерман.

Додала је и како би свеобухватни договор између Ирана и чланица групе П5 + 1; САД, Француска, Велика Британија, Немачка, Русија и Кина, увериле свет у мирољубиву природу иранског нуклеарног програма те довело до укидања наметнутих санкција.

Изјавила је и како је Обамина администрација свесна „колико је овај преговарачки процес осетљив и контроверзан, но дипломатија са Техераном вредна је тог ризика; преговори иду лаганим кораком, но пронашла су се решења за питања за која се пре неколико година сматрало да су нерешива. „

Преговорима између Ирана и шест светских велесила се покушава пронаћи решење којим би се укинуле санкције против иранске економије, но од пролећа су се преговарачи нашли у пат позицији, око неких кључних питања.

(Адванце)