Прочитај ми чланак

АЗЕМ ВЛАСИ: Великосрпске амбиције су криве ако не успе пројекат Европа без границе

0

albanci-azem-vlasi-savet-bezbednosti-un-kosovo-1328585176-42876

Сарајево — Саветник Владе Косова за спољне послове, Азем Власи, оценио је да се подручје Балкана још налази „између привидног мира и трајне стабилности“.

Коментаришући за сарајевски Дневни аваз прилике на Балкану, Власи је рекао да „ако пројекат уједињење Европе без граница, Европе са заједничком безбедношћу буде доведен у питање, онда ће бити нових невоља, не само у Босни, него у целом региону“.

„На једној страни јер је Босна остала у проблемима, а на другој страни великосрпске амбиције и идеје још нису угашене“, казао је Власи.

Он је оценио да ће правац у којем ће ствари ићи „умногоме зависити и од тога колико ће и други у Европи помоћи да се цело ово подручје, дакле и Босна и Косово, али и друге државе које још нису у ЕУ, приближи и брже удје у европску породицу.

Власи је казао да је „прича о фудбалској утакмици измедју Албаније и Србије била прилика да на површину избију српски шовинизам и албанофобија“, те да су „реакције званичника Србије показале да се веома мало искорачило из времена Милошевићевог режима што се тиче односа Срба према Албанцима“.

Према његовим речима „Србија је у великим економским и другим проблемима и окренута је европским интеграцијама због наде да ће добити нешто од приступних фондова, те да ће се од европских интеграција окористити“.

„Али, интимно људима који су на власти у Србији много је више стало до добрих односа с Русијом него до ЕУ“, изјавио је Власи.

Према његовом мишљењу, ситуација у БиХ је „закована и њу злоупотребљавају они који раде на њеном рушењу, а то су радикалне, националистичке, четничке снаге у Републици Српској“.

 

Beta