Прочитај ми чланак

Велика Британија: Штитићемо територијални интегритет БиХ, нема поделе

0

hamond

Сарајево – Шеф дипломатије Велике Британије Филип Хамонд позвао је политичаре у БиХ да престану да воде расправе о референдумима и отцепљењу јер су оне беспредметне.

Британски министар спољних послова је додао да политичари у БиХ треба своју пажњу да усмере на хитно решавање нагомиланих привредних проблема јер је стање на том плану постало „неодрживо“.

„Не губите драгоцено време у расправама о референдумима и отцепљењу. То се неће десити. Ми имамо законску обавезу да штитимо територијални интегритет БиХ и једнако смо предани тој одговорности као што смо били и када је пре 19 година потписан Дејтонски споразум. Прекрајање граница на Балкану је завршено“, написао је Хамонд у ауторском тексту који су објавили дневни листови у БиХ.

У име британске владе, поручио је да је она спремна да сарађује с политичарима у БиХ који су добили поверење бирача на општим изборима одржаним 12. октобра, али од њих се, притом, очекује да „престану да размишљају на етничким начелима, а почну да размиљашају на привредним“.

„Најхитније питање је привредна ситуација која је и у Федерацији БиХ и у Републици Српској озбиљна и неодржива. Промена се мора догодити“, упозорио је британски шеф дипломатије.

Констатовао је да се БиХ суочава с проблемима које не може да реши позајмица од неколико милиона евра, јер треба отклонити дубоко укорењене слабости које генеришу нефункционални „status quo“.

Није прекасно, каже он, али они који су добили поверење бирача треба да престану да се баве „попуњавањем рупа“ и уместо тога морају да спроводе програм озбиљних политичких, социјалних и привредних реформи.

Хамонд је, истовремено, понудио сву потребну подршку Велике Британије на том путу.

(Танјуг)