Прочитај ми чланак

УЗБУНА: Пацови опсели Београд!

0

pacovi na zidu

Немојте се изненадити ако вас ујутру у купатилу дочека – пацов! Или ако су ти глодари нашли уточиште баш у вашем подруму. Има их много у Београду јер није било систематске дератизације, а надлежни кажу да ће, ако се нешто брзо не предузме, доћи до праве најезде!

Посебну пажњу треба да обрате становници Новог Београда, Палилуле, Сопота и Младеновца, јер те животиње сада, када је захладнело, беже у куће!

Становници Новог Београда, Палилуле, Сопота и Младеновца треба посебно да обрате пажњу: пацовима хладно, па беже у куће.

Предраг Ћурчић, из фирме која је донедавно са још три фирме у граду Београду спроводила систематску дератизацију, потврђује за Ало! да ове године није било уништавања пацова јер није обновљен уговор са фирмама које то спроводе.

– Градском одлуком, посао је у септембру додељен Заводу за биоциде, који није оспособљен да обави дератизацију. Ми смо се до јуче јављали на позиве грађана којих је било и 15 дневно и одлазили да обавимо дератизацију. Ових дана, пацови беже у затворене просторе – куће, станове, подруме. То важи и за бубашвабе – каже Ћурчић и додаје да су те животиње преносиоци болести и да се баш због тога сузбијају по Закону о заштити становништва од заразних болести.

Речи овог саговорника потврђује Оливера Вукићевић, начелница одељења за превентивну заштиту животне средине у Градском секретаријату за заштиту животне средине, и наводи да ће највероватније следеће недеље почети дератизација у Београду.

 – Број пацова је велик. Тачно је да није било дератизације јер тендер није завршен. Одлучено је да тај посао ради Завод за биоциде, којем грађани могу да се јаве ако уоче те животиње. Највише их је у Сопоту и Младеновцу, јер се повлаче са поља у затворене просторе, али има их и у Новом Београду и на Палилули. Свуда где су нехигијенска насеља, поља, велике зелене површине – каже она за Ало!

Преносиоци опасних болести

Епидемиолог др Драган Делић каже за наш лист да су мишеви и пацови преносиоци различитих болести, од којих неке могу бити потенцијално веома опасне!

– Узрочници лептоспирозе су бактерије лептоспире, које инфициране животиње излучују мокраћом у спољну средину, одакле се човек инфицира преко повреда на кожи. Ова болест је честа код риболоваца и фармера. Изражава се у виду грознице, језе, температуре, главобоље и болова у мишићима. Опасна је јер се могу јавити и знаци оштећења јетре, бубрега, плућа и гастроинтестиналног тракта – прича Делић, додајући да је ово само једна од болести које преносе пацови.

Огроман репродуктивни потенцијал!

Мишо Коларевић, директор Ветеринарског специјалистичког института Краљево, наводи да се пацови одликују великим репродуктивним потенцијалом.

– Теоретски, један пар годишње може да има и више од 2.000 потомака. Период полног сазревања глодара је од два до четири месеца. Репродуктивну функцију женке остварују две године, а мужјаци нешто дуже. Живе до три године и углавном су биљоједи, мада има и врста које су сваштоједи – објашњава он и упозорава да су пацови преносиоци заразних болести као што су салмонелоза, лептоспироза, хеморагична грозница.

(Vesti on line)