Прочитај ми чланак

Путин: Не дај Боже да неко покуша да употреби силу на истоку Украјине!

0

Vladimir Putin

СОЧИ – Руски председник Владимир Путин изјавио је да шансе за постизање договора о решењу ситуације у Украјини још постоје, али да примена силе може ситуацију да одведе у ћорсокак, додајући да не види жељу украјинских власти да решавају проблем уз помоћ политичког процеса.

„Уколико, не дај Боже, опет неко падне у искушење да покуша да употреби силу (на истоку Украјине) за коначно решење тог проблема, довешће ситуацију у коначни ћорсокак“, упозорио је Путин на 11. међународном дискусионом клубу „Валдај“.

Према његовим речима, конфликт у Украјини, који је постао узрок захлађења односа Русије и Запада, представља пример унутрашње нестабилне државе која се нашла на пресеку интереса великих држава, лишене ефикасних механизама балансирања амбиција светских актера, пренела је агенција РИА Новости.

Најважнији за Украјину јесте хитан прекид ватре и тек тада је могуће говорити о дијалогу Кијева и Доњецког басена, рекао је Путин. Председник Русије је нагласио да се Москва залаже за потпуно поштовање договора из Минска, а одсуство жеље украјинских власти да решава питање политичким процесом представља кључни проблем. Притом је додао да се договори не поштују у потпуности и да се, између осталог, војска не повлачи из неких насеља, као ни устаници, позивајући се на то да њихове породице тамо живе.

„Спремни смо да учинимо све да би били испуњени договори постигнути у Минску“, рекао је Путин, оптужујући Кијев за сталне покушаје решавања проблема уз помоћ силе – свргавање бившег председника Виктора Јануковича са власти, пораст национализма, формирање специјалних батаљона националистичког усмерења, хапшење незадовољних влашћу на југоистоку земље и војне акције у том региону.

Изражавајући чуђење што међународна заједница не употребљава „некада популаран“ термин „прекомерне употребе силе“ на догађаје у Украјини, Путин је признао да је Русија помогла Јануковичу да се пребаци на Крим, јер би његово враћање у Кијеву било сувише опасно.

Подсећајући да је у то време било убистава представника Јануковичеве Партије региона, Путин је рекао да шира јавност за то не зна. „Ушли су у канцеларију Партије региона, узели тамо техничке сараднике, убили и спалили их у подруму“, рекао је Путин, додајући да се Јанукович обратио с молбом како би га пребацили у Русију.

„Тражио је да га доведемо у Русију што смо ми и учинили“, рекао је Путин.

Tanjug