Прочитај ми чланак

ПРАВДАО БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ: Девенпорт проглашен почасним грађанином Панчева

0

majkl-devenport-aleksandar-vucic-foto-fonet

ПАНЧЕВО – Одборници Скупштине Панчева данас су усвојили предлог градоначелника Павла Раданова да се за почасног грађанина Панчева прогласи шеф Мисије Европске уније (ЕУ) у Србији Мајкл Девенпорт.

„Амбасадор Девенпорт је показао велико разумевање за потребу реализације пројеката ЕУ који се односе на збрињавање избеглица и побољшање квалитета живота Ромске популације у Панчеву, и дао лични допринос томе“, наводи се у образложењу.

За тај предлог нису гласали представници владајућих Социјалдемократске партије Србије (СДПС), Демократске странке Србије (ДСС) и одборница Српске напредне странке (СНС) Смиља Гламочанин.

„Девенпорт је правдао бомбардовање 1999. тврдећи да је оно било потребно и корисно, па сам хтела да питам градоначелника да ли се слаже с тим. Мислим да је велика срамота да усвојимо овај предлог због породица радника рафинерије који су погинули на својим радним местима и свих оболелих од малигних болести које су директна последица бомбардовања“, навела је Гламочанин.

Остали одборници СНС-а нису је подржали у овом ставу.

И Одборник ДСС-а Миладин Шакић рекао је да разуме политичке разлоге због којих се ово признање додељује, али да не може да гласа за њега.

„Били смо бомбардовани због пројекта велике Србије, а пројекат велике Албаније изгледа никоме не смета, па, ни нама. Ово је огољена владавина лажи и неправде, и ја за то не могу да гласам. Девенпорт је један културан и образован човек с којим бих могао супер да се дружим, али је његова држава уништила једну земљу и генерације у њој“, оценио је он.

Одлука о додељивању звања почасног грађанина амбасадору ЕУ донета је гласовима СНС-а и Демократске странке.

Они су потврдили и предлог градоначелника да звање заслужног грађанина Панчева понесе заменик команданта Специјалне бригаде Војске Србије пуковник Зоран Величковић.

Признања ће бити уручена 8. новембра на свечаности поводом Дана града.

(Бета)