Прочитај ми чланак

Хоџај: За пет година, решићемо сва отворена питања са Србијом

0

enver-hodzaj

 Енвер Хоџај изјавио је данас да су Београд и Приштина ушли у нову фазу односа и да је сада потребна нормализација односа ширих друштвених слојева, а не само политичких елита. Он је уверен да између Београда и Приштине за пет година више неће бити отворених питања.

– “Имамо дијалог на високом политичком и на техничком нивоу, а сада нам је потребан и трећи ниво како би се нормализовали односи на друштвеном нивоу” – рекао је Хоџај на трибини коју је одржао у Међународном прес клубу у Бриселу.

Он је указао да би овај дијалог требало да укључи представнике медија, невладиних организација, универзитета и културне елите.

“- Није на мени да дефинишем формат тог дијалога и сматрам да би владе требало да финансијски и политички олакшају овај вид комуникације, али не и да га диктирају – казао је „косовски министар“.

Он је навео да су недавни инциденти на утакмици Србија-Албанија и реакције широм региона доказ колико су предрасуде између Срба и Албанаца уврежене и да би требало радити на њиховом разбијању.

– Неке иницијативе већ постоје, али на врло базичном нивоу, а потребно је да се дигну и на средњи и виши ниво – рекао је он.

Хоџај је рекао да је јучерашња конференција земаља Западног Балкана у Београду, на којој је учествовао, означила нову фазу у процесу нормализације и да је била веома успешна. Он је казао да је у Београду пре тога био само још 1989, и да у међувремену није путовао у главни град Србије.

– Београд и Приштина географски гледано нису много далеко. То је раздаљина која се колима може прећи за четири сата, али било је потребно 25 година да се она превали” – рекао је он.

Хоџај је изјавио да је уверен да између Београда и Приштине за пет година више неће бити отворених питања.

“Нови председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је рекао да ЕУ у наредних пет година прво треба да се консолидује, а тек после да се проширује”, подсетио је Хоџај.

– “Уместо да наваљују на чланство у ЕУ, земље Западног Балкана би требало да искористе овај период да се и саме консолидују и реше међусобне проблеме – рекао је он.

(Танјуг)