• Почетна
  • СВЕТ
  • ХИСТЕРИЈА У ШВЕДСКОЈ: Где је више та руска подморница?
Прочитај ми чланак

ХИСТЕРИЈА У ШВЕДСКОЈ: Где је више та руска подморница?

0

ruska-podmornica

Чули сте да Шведска лови „подморницу“ и да се „претпоставља да је руска“. Такође, шведски премијер се заклиње да ће се повећати трошкови одбране.

Постоје три проблема са овом тврдњом:

1) Не постоји ни најмањи доказ да је ту било какав војни објекат, нити да је у питању подморница, а камоли још да је руска.

2) Чак и ЦНН, ББЦ и АлЈазеера тврде да је то само спекулативна аматерска жута штампа.

Ове ствари су могуће у пољу одбране, безбедности и мира зато што се мање захтева од новинара када пишу о овим темама, него када пишу о нпр. домаћој политици, економији, спорту, књигама или храни и вину. У овим пољима се очекује извесно знање које конзумери медија могу да провере.

3) Служи другим сврхама уместо да пружи информације: или да повећа даљу негативну слику о Русији, примора Шведску у пуноправно НАТО чланство или да уплаше Швеђане да плате више шведску војску.

Виртуално сваки аспект медијске промоције базира се на предрасудама уместо на анализи заснованој на интересима и делимично плаћеном стручношћу која је повезана са ‘страначком линијом’. Русија је ‘негирала’ да се подморница налази тамо, а исту тврдњу је ‘одбацила’ и Холандија.

Са једним или два изузетка, сви шведски и међународни медији су избегли питање: Да ли је могуће да није у питању подморница и ако јесте зашто мора бити руска?

У слободним медијима, овакви наводи су довољни да прођу као објективно извештавање.

Што је најгоре, шведска војска је већ себе извргла руглу – што се не би очекивало судећи по њиховим прилично великим ресурсима на располагању.

Продала је хеликоптере који су јој сад више него потребни.

Сада се – барем званично – ослањају на савете обичних грађана и човек се просто запита одакле стижу информације?

Сумња да је (руски) специјалац дошао на копно односила се на шведског пензионера који је отишао на пецање.

Објављена је мутна фотографија таласом покривеног ‘објекта’ који се види далеко кроз дрвеће уз погрешну индикацију где је фотографија направљена.

Човек се стварно запита да ли је овај перформанс начињен да би се показало колико је шведска војска беспомоћна, те да су јој зато потребни већи ресурси?

Релевантније разматрање би било: Како забога такав аматеризам може лако да се прихвати од стране владе, медија и људи – као и да се користи као аргумент за оно што је премијер управо најавио?

 

Или можда нагрубо: Шта Швеђани добијају за свој новац од пореза?

Шведска је са популацијом од око 9 милиона 33. на светској листи војних трошкова, трошећи 6,2 милијарде долара сваке године, што представља око 657 долара по глави.

Русија троши 403 долара по глави и њени укупни војни трошкови представљају 8% трошкова НАТО-а.

Шведска дакле није беспомоћни пион у некој игри. Ако њихова војска није способна за боље када је потребно, неко би требало да одговара за то.

Ако нешто постоји, да ли је вероватно да је баш руско? Не баш.

Москва врло добро зна да, ако би се открила руска подморница и испливала на површину, био би то био велики помак Шведске ка чланици НАТО-а, што није у интересу Русије.

Наравно, Руси би могли да играју ризичну игру у овим водама са НАТО подморницама и да буду просто луди. Не може се искључити, али је веома мало вероватно да је у питању руски објекат.

Ако је руски, Шведска има интереса да званично не пронађе ништа – остављајући Русе у мраку поводом тога колико зна и да ли је или није НАТО умешан у случај.

У оба случаја, вероватно је да никада нећемо сазнати истину.

Да ли је могуће да то нешто потиче из државе НАТО-а? Ако јесте, такође нећемо сазнати.

Шеф шведског особља је рекао да ће се, ако се нешто пронађе, пуцати на њега да изађе на површину. Ипак, незамисливо је да би Шведска, ако би знала да је објекат из државе НАТО-а – под

а) пуцала на објекат и под

б) рекла свету да је то знала.

Пре свега, већина кршења шведског ваздушног простора од осамдесетих година извршили су НАТО борци, али само онда када се руски борци приближе, медији постану заинтересовани.

Шведска данас није неутрална држава, ако је икад и била.

Да ли би НАТО могао да буде заинтересован за ове воде? Уочи украјинске кризе, ситуација је подсећала на Хладни рат, пошто је НАТО премештао своје војне положаје напред на разне начине, фокусирајући се углавном на балтичким државама.

Дакле, да, НАТО би могао да буде у шведским водама са или без знања или одобравања Швеђана; можда једноставно лутају како би проверили Русе с обзиром на јачање тензија.

Можда постављају сонаре или ко зна какве уређаје за будуће хитне случајеве – док истовремено не желе да Шведска зна да је они сматрају толико близу НАТО-у да могу просто да је користе.

А ако је тако, Шведској то радије неће бити речено. Јасно је да Шведска неће званично одобрити присуство НАТО подморнице на својој територији као део рата против подморница или планирања будућег рата са Русијом. Обе стране то знају.

Закључно предвиђање би било прилично просто: због горе наведених разлога, шведска војска ће ускоро опозвати читаву ствар а афера ће послужити својој сврси – тачно тако што неће рећи ни шта је то било, ни ко ни зашто, ако је уопште ишта и било.

Која је сврха догађаја, остаје да се открије у неком моменту у будућности, а можда се никад неће ни открити, ако је сврха било застрашивање за повећање милитаризације.

Неко негде зна шта се дешава и ризикује безбедност грађана због разлога које вероватно никад неће открити.

(Wебтрибуне.рс)