Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ НАЈАВИО ЖЕСТОКУ ОФАНЗИВУ против Приштине

0
Фото: З. Јовановић

Фото: З. Јовановић

У нашем главном граду представници привремених институција са КиМ открили план. Хоџај: После МОК, тражићемо да нас приме и у друге организације. Дачић: Слаћемо писма и емисаре да спречимо пријеме

Србија спрема жестоку дипломатску офанзиву како би спречила покушаје Приштине да без зеленог светла Београда и столице у УН на „мала врата“ уђе у бројне регионалне и европске организације!

Београд ће на адресе руководстава ових организација ускоро послати писма, па и дипломатске емисаре, како би још једном биле потврђене позиције Србије, која је предана нормализацији односа и регионалној сарадњи, али жели да заштити своје интересе око КиМ.

ЕНГЛЕСКИ

Конференција је одржана по „Гимних“ формули, тако да су сви учесници били представљени именом и презименом, без функција и назива земље из које долазе.
Дачић је већ на почетку скупа покушао да „опусти“ атмосферу, па је упитао на ком ће језику разговарати – српском, босанском, црногорском или албанском – што је изазвало смех.
„Радни“ језик, ипак је био енглески.
Дачић је за госте у „Метрополу“ приредио ручак.

То је за „Новости“ потврдио шеф дипломатије Ивица Дачић, који каже да је Србија већ појачала дипломатске активности како би осујетила намере Приштине да преко реда и правила уђе у многе организације:

– Столица у УН је предуслов за пуноправно чланство у многим организацијама. Наши емисари ће објашњавати позиције Србије и чињеницу да многе земље не признају КиМ као независну државу. Предани смо дијалогу и нормализацији односа и сарадњи у региону, о чему сведочи и јучерашња неформална конференција министара спољних послова и привреде региона, на којој су били и представници Приштине и Тиране, али ћемо такође заштитити наше националне интересе – рекао нам је Дачић, који је био домаћин скупа.

Планове да издејствује столицу у бројним организацијама Приштина и не крије, па је тако на маргинама ове конференције шеф дипломатије окупаторских шиптарских власти Енвер Хоџај отворено поручио да ће после Међународног олимпијског комитета, лобирати и аплицирати за чланство у низу спортских, културних и привредних организација, форумима који се баве људским правима и владавином права…

Иако предвиђен као скуп привредног карактера, под називом „Економско управљање и повезаност“, окупљање министара из Приштине, Тиране, Подгорице, Сарајева и Скопља, уз „специјалног госта“ из ЕУ Штефана Филеа, практично се претворило у политички догађај, на граници „варничења“ – за шта су се „врућим“ изјавама на маргинама догађаја посебно побринули Хоџај и албански шеф дипломатије Дитмир Бушати.

Хоџај је користио сваку прилику да нагласи да долази као представник „независне и суверене државе“ и да ће Србија пре уласка у ЕУ морати да потпише мировни споразум са Приштином, за који су српски званичници и јуче поновили да је за Београд – неприхватљив. Бушати је здушно бранио позиције и политику Тиране, потенцирао савезништво са Приштином, као и то да је „Косово сада регионална, европска и међународна реалност“:

– Не морамо ми ништа да се правдамо ни српској нити било којој другој влади на свету да ли водимо политику „велике Албаније“ или да ли смо истински предани добросуседским односима или не. За политику помирења у региону добили смо похвале ЕУ. Нажалост, та идеја је одувек била ноћна мора Србије, она никад није била део нашег политичког пројекта и политичког циља – поручио је Бушати, и додао да је политички циљ владе у Тирани да цео регион буде део ЕУ.

Поводом информација да је албански премијер Еди Рама захтевао да му током посете Србији, 10. новембра, буду уручени кључеви Београда, да положи венац на споменик Димитрију Туцовићу и да обиђе Прешево, Бушати је рекао:

– Програм посете биће договорен са Београдом, у складу са принципима међусобног поштовања и поверења и најбоље праксе. Не видим ништа спорно у намери Раме да посети Прешево.

Специјални изасланик италијанског председавања ЕУ Андреа Орицио изјавио је да је јучерашњи скуп доказ озбиљног рада и посвећености власти у Београду.

МИЛИЈАРДУ ЕВРА ЗА ПОВЕЗИВАЊЕ

Конференција је протекла у доброј атмосфери и она је показатељ промене стања на Балкану. Разговарали смо о економском управљању и међусобном повезивању региона – поручио је Дачић, по завршетку састанка, на заједничкој конференцији са Филеом, потпредседником Европске комисије Јиркијем Катаиненом и министром привреде Жељком Сертићем.

Филе је поручио да је ЕУ спремна да саобраћајно и енергетско повезивања земаља Западног Балкана подржи са милијарду евра из својих претприступних фондова и са 10 милијарди евра зајмова међународних институција.

Дачић је навео да све земље региона теже ЕУ, међусобно се подржавају на том путу, истичући да је веома важна регионална стабилност, те да су инциденти попут оног на утакмици Србија – Албанија показатељ колико је времена потребно да се дође до регионалне сатабилности, а мало да се она поремети.

Српски шеф дипломатије је најавио да ће следеће неформално министарско окупљање бити одржано у Приштини.