Прочитај ми чланак

АЛБАНСКИ ПРЕМИЈЕР БИ да свети Турке

0

Албански премијер Еди Рама, према плану своје посете Србији коју је послао, између осталог тражи да му том приликом буду уручени кључеви града Београда! У Скупштини Београда тврде да такво признање не постоји, а познаваоци прилика оцењују да је овом провокацијом Рама хтео да му Срби врате кључеве града које је османлијски Али-паша 1867. на Калемегдану предао кнезу Михаилу Обреновићу!

rama3-beta-ap_fАлбански премијер тражио кључеве града Београда: Еди Рама

Премијер Александар Вучић рекао је да је наводне захтеве за уручивање кључева Београда и одржавање скупа у Прешеву схватио као провокацију, али и додао да Рама није тражио да учествује на митингу у Прешеву. Према његовим речима, интереси Србије заштићени су одлуком да се Рамина посета одложи.

– Такође смо заштитили интересе тиме што смо рекли да не можете после изазивања инцидента да дођете у Београд и причате и радите шта хоћете… Разлике између нас и њих, на шта сам поносан, огледају се у томе што смо ми похватали све нападаче и на албанске и горанске посластичарнице и џамију, од првог до последњег сви су похапшени, а они се и даље хвале дроновима и заставама. То је суштинска разлика између нас и њих – рекао је Вучић, додајући да и то показује ко жели правну државу и другачији развој односа. 

Кнез Михаило преузео кључеве

Последњи београдски мухафис, Али Риза-паша 19. априла 1867. на Калемегдану је предао кнезу Михаилу кључеве Београда, а затим су на београдској тврђави истакнуте српска и турска застава. Потом је кнез на коњу свечано ушао у град, а за њим и једна стрељачка чета, која је сменила турске страже. Исте вечери, кнез Михаило је у згради Београдске општине организовао велики бал.

Никола Никодијевић, председник Скупштине града, изненађен је да Рама уопште може да тражи кључеве града.

– Скупштина града Београда не додељује награде на лични захтев, већ у озбиљној процедури која је дефинисана актима града, а на основу предлога комисија које формира Скупштина. Оно што је још важније јесте чињеница да град Београд нема установљено додељивање кључева града Београда, већ постоји искључиво признање почасног грађанина Београда, које се додељује заслужним личностима које су дале посебан допринос развијању пријатељских односа Србије и других држава, као и развоју града Београда – каже Никодијевић.

Бивши министар одбране Драган Шутановац тврди да је у питању озбиљна провокација албанског премијера.

– Кључеве Београда је симболично од Али-паше добио кнез Михаило Обреновић давне 1867. године и од тада до данас нисам чуо да су ти кључеви икада додељивани. Тешко је поверовати да премијер било које државе тражи да добије незаслужено признање. Међутим, уколико је то истина, сматрам је беспотребном провокацијом – коментарише Шутановац. И посланику СНС-а Миловану Дрецуну није јасна Рамина идеја: „Само ме интересује на основу којих заслуга он то тражи?!“, пита се Дрецун.

Рама је требало да 22. октобра дође у посету Београду, међутим, то је одложено због нереда на фудбалској утакмици између националних селекција Србије и Албаније, када је изнад стадиона Партизана пролетео дрон са заставом такозване велике Албаније, за чије пуштање је био осумњичен Олси Рама брат Едија Раме.

Дрон није носио заставу, већ летећу авет коју су и Албанци први пут видели

Албански премијер Еди Рама оценио је у интервјуу за „Дојче веле“ да се односи између Београда и Тиране, после недавних дешавања на београдском стадиону, налазе у „ембрионалној фази“ и изразио уверење да земље Балкана заједно могу да крену напред ка уједињеној Европи.

– Свако може да види да се односи (Београда и Тиране) после најновијих дешавања на београдском стадиону налазе у некаквој ембрионалној фази. Више од једног века није било сарадње, политички односи били су сведени на минимум и једино чега се људи сећају јесу рат, сукоби и супротности – рекао је Рама у данас објављеном интервјуу.

На питање да ли су представници српске и албанске елите уопште у стању да воде дијалог, албански премијер је навео да је 2014. година до сада најбоља година за Балкан и његову историју и указао да „тај тренутак ни у ком случају не сме да се пропусти“.

Крхки мир

– Чврсто верујем да заједно можемо да кренемо напред. Одлучан сам да предузмем све како бих спречио да нам прошлост стане на пут ка уједињеној Европи – истакао је, објаснивши да је тај мир постигнут тако што су се народи овог региона определили за Европу.

– Ипак, то је и крхки мир, али истовремено и велики мир, да би само један једини народ у региону могао да га изнесе на плећима. Из тог разлога морамо заједно, руку под руку, да идемо са уједињеном Европом – напоменуо је премијер Рама.

На питање зашто је одложена његова посета Беогаду која је првобитно била планирана за ову седмицу, албански премијер је одговорио да након квалификационе фудбалске утакмице против Албаније и дешавања на терену и ван стадиона, Србија више није била спремна да се остане код договореног датума.

dronАлбанска провокација: Застава која је изазвала инциденте на стадиону ЈНА

Летећа авет

– Премијер Вучић ме је позвао како би ми пренео своје виђење догађаја, а ја сам му пренео своје тачке гледишта, које су биле у потпуној супротности са његовим. Али сложили смо се да је потребно гледати напред и да је неопходно наставити процес, који је иницирала немачка канцеларка Ангела Меркел 28. августа на конференцији о Западном Балкану у Берлину – рекао је Рама.

У одговору на питање да ли је застава „велике Албаније“ коју су албански фудбалери, на које је рекао да је поносан, бранили на терену – албанска застава, Рама је рекао да то није ни албанска национална застава, а ни застава неке „велике Албаније“, већ „летећа авет коју су и Албанци први пут видели“.

Он је изразио чуђење што је та застава изазвала велики политички бес у Београду, као и што се, како је рекао, на београдском стадиону 40 минута узвикивало „Убиј Албанца! Убиј Албанца! Убиј браћу Хрвате!“.

Хорови хулигана

– То нисам могао ни да замислим. Као ни то да је званична српска реторика после утакмице бити иста као и расистички антиалбански хорови међународно признатих хулигана, који су утрчали на терен како би наше играче ударали столицама у главу – казао је он немачком радију.

Он је, такође, изразио крајње чудјење због тога шу су западни медији, како је оценио, „у тој мери изгубили равнотежу у корист пропагандне државне српске штампе“ и његовог брата означили као узрока немира, а да при том нису консултовали ни њега ни неки други извор.

– Како једна особа може да се линчује широм света, од стране озбиљних медија, познатих по својој етици, а да њега нису питали за мишљење? И како је могуће да угледни медији пажњу посвећују том парчету тканине, а не расизму или физичком насиљу против гостујуће екипе на квалификационој утакмици за Европско првенство? – пита се Рама.

Албанци желе велику Европу

На питање колико је велика опасност од великоалбанског“ национализма у региону, албански премијер каже да термин „велика Албанија“ одражава исконски страх Срба.

– То није албански пројекат. ‘Велике Албаније’ нема на политичкој агенди, ниједна политичка странка у Албанији не следи тај циљ – рекао је Рама и истакао да већина Албанаца жели „велику Европу“ са Албанијом, Косовом и свим земљама у региону.

Упитан какав је однос Албаније према Албанцима у суседним земљама, на Косову, у Србији, Македонији, Црној Гори и Грчкој, премијер Рама одговара: „Наш став је јасан као сунчева светлост: уједињени на путу ка Европи!“

(Вести)