Прочитај ми чланак

ЗБОГ РИЈАЛИТИЈА МОЖЕТЕ ДА ПОЛУДИТЕ: Ево како ће вам разорити психу, а да ни не знате!

0
veliki-brat01rasfoto-zoran-ilic_orig

Фото: Зоран Илић

Овај поремећај познатији је као Труманов синдром и односи се на врсту суманутости персекуције или величине при којој особа верује да је њен живот позоришна представа или телевизијски ријалити шоу.

Труманов шоу је позната драма из 1998. године и говори о човеку који открива да живи у исконструисаној реалности и да су сви људи у његовом животу, још од самог рођења, били плаћени глумци, а овај „шоу“ о његовом животу се емитује на малим екранима широм света.

Браћа Голд су 2008. године, према овом филму, сковали термин Суманутост Трумановог шоуа.

Овај поремећај познатији је као Труманов синдром и односи се на врсту суманутости персекуције или величине при којој особа верује да је њен живот позоришна представа или телевизијски ријалити шоу. Међутим, овај поремећај није званично признат према Дијагностичком и статистичком приручнику за менталне поремећаје Америчке психолошке асоцијације, али се може уврстити у суманутост персекуције.

Суманутости представљају поремећај функције мишљења који се рефлектује на садржај мишљења. То су чврста уверења која немају покриће у стварним чињеницама. Особа се понаша сходно својим закључцима и за њих се активно залаже. Постоје различите врсте суманутих идеја, као на пример идеје персекуције (прогањања), величине (особа сматра да је веома моћна, позната, омипотентна), кривице и самооптуживања итд.

Социополитичке промене, као и технички и развој науке, имају значајан утицај на суманутости. Тако овај Труманов синдром може представљати реакцију суманутости персекуције на рапидно мењање популарне културе. Ријалити емисија има све више и представљају концепт који особа веома лако може инкорпорирати у свој систем суманутих идеја.

Те особе развијају уверења да су њихови поступци стално надгледани, праћени и коментарисани од стране широког аудиторијума. Стручњаци овај синдром објашњавају као покушај ових пацијената да пронађу објашњење за промене у стварном свету које им делују значајне, али необјашњиве и нејасне.

Пријављено је доста случајева људи који су имали уверења овог типа.

Један пацијент је ушетао у федералну зграду и захтевао да види „директора“ тврдећи да је напад на Близнакиње исцениран као део телевизијског програма чији је он протагониста.

Амерички новинар веровао је да све вести на телевизији, у новинама и на интернету његове колеге лажирају да би њега исмевали. Након хоспитализације, веровао је да се шала наставља и да су сви око њега плаћени глумци.

Члан продукцијске екипе једног ријалити шоуа развио је веровање да се заправо налази у „тајном“ ријалитију, да је нехотице један од учесника и да се и он налази под сталним надзором камера.

(Дневно.рс)