Прочитај ми чланак

Замка за пешаке у центру града

0

376133_policija--beta--d.-g.--ds_f

Двојица саобраћајних полицајаца свакодневно, попут најпрофесионалнијих шпијуна, из скривеног аутомобила лове пешаке који на Тргу републике прелазе улицу на црвено светло. За свега пола сата таквом техником казнили су скоро 10 неодговорних пролазника.

Екипа “24 сата” уверила се јуче да су двојица саобраћајних полицајаца зрели чак и за улогу у новом наставку “Џејмса Бонда”. Наиме, они су службени аутомобил паркирали буквално насред окретнице аутобуса на линијама 27, 27Е, 32Е, 35, 43 и 96 и то тако да их велики број возила окружује, а не виде пешаци који неколико десетина метара даље прелазе Француску улицу од Народног позоришта ка тржном центру “Стакленац”.

Не може у цугу да се пређе улица

Екипа „24 сата” утврдила је да прелаз у Француској улици ниједан пешак не може да пређе у цугу по прописима. Наиме, тачно минут и 10 секунди се чека да се упали зелено светло на семафору на острву да би одмах потом било исто толико црвено на следећем семафору. Због чега је то тако, јуче нам из Секретаријата за саобраћај нису одговорили.
Одатле су кришом бележили сваки прекршај и занимљиво кажњавали само пролазнике који су се након проласка кроз црвено на пешачком семафору спустили низбрдо ка окретници. Несрећне пешаке су ту уместо аутобуса чекали саобраћајни полицајци и то у заседи.

– Баш су ме изнервирали. Прешла сам пола улице на зелено, а онда чекала скоро минут да се промени црвено светло на другом семафору. Пошто је киша јако падала одлучила сам да пређем улицу јер на коловозу није било возила. Таман да уђем у аутобус, пришао ми је полицајац и тражио личну карту. Не могу да верујем да су семафори толико несинхронизовани – жали се пролазница која због прекршаја мора у року од осам дана да плати 2.500 динара, а ако то не учини, “глоба” јој се повећава на 5.000 динара.

У саобраћајној полицији пак истичу да се ради о континуираној акцији њихових екипа у целом граду током које кажњавају пешаке, али и возаче који крше закон.

– У последњих пет година пешаци су, по броју погинулих у Београду, најугроженија категорија учесника у саобраћају. Узроци су прекршаји возача, али и грешке које чине пешаци. Имајући у виду овај податак, уочавање прекршаја прописаних Законом о безбедности саобраћаја на путевима не може се сматрати “ловом”. Само биће прекршаја одређено је законом, а не положајем саобраћајног полицајца на улици – кажу у саобраћајној полицији.

И репортер “24 сата” у следећих осам дана мораће да плати казну од 2.500 динар

 

24.sata