Прочитај ми чланак

10 РАЗЛОГА ЗАШТО ЈЕ ДОБРО да је на челу ДСС Санда Рашковић-Ивић

0

sanda-raskovic-ivic-1(1)

Чини се да је долазак Санде Рашковић Ивић на чело ДСС-а (12. октобра 2014) добар за ту странку и – делимично – за Србију. Разлози? 

1. Жена и мајка

У феминистичким круговима превладава уверење да је свако позиционирање мушкарца на чело неке политичке организације знак да је друштво патријархално и мизогино. Резон је апсурдан, али га форсирају радикалне феминисткиње, па су га усвојиле и неке жене.Доласком Санде на чело ДСС-а таква аргументацијa (без обзира што је сáма по себи бесмислена) обесмишљава се. Санда је лепушкаста жена у средњим годинама и мајка троје деце, па може да привуче гласове жена и мајки.

2. Ћерка др Јована Рашковића

Санда је ћерка познатог вође Срба у Книнској крајини др Јована Рашковића, па може да привуче гласове Крајишника и – уопште узев – српских родољуба.

3. Загрепчанка

Санда је рођена Зарепчанка, па може да привуче гласове избеглица, јер – барем делимично – дели њихову судбину. Као рођена Загрепчанка она сигурно боље познаје ситуацију у региону од оних који нису живели изван Србије. Све јој то може прибавити симпатије и особа које живе у иностранству (дијаспоре).

4. Докторица медицинских наука

Санда је по основном образовању лекарка, а по стручној специјализацији психијатaр и психотерапеут. Све јој то даје солидан основ да добро разуме сваког човека. Њена урођена и професионална емпатичност може јој прибавити симпатије не само професионалних медицинских радника, него и широког слоја угрожених људи.

5. Републички комесар за избеглице

Санда је од 2001. до 2003. била републички комесар за избеглице, па су јој проблеми те популације сигурно добро познати. Избегла и расељена лица – а то је и она сáма – имају разглога да гласају за њу.

6. Председница Координационог центра за Косово и Метохију

Санда је једно време била и председница Координационог центра за Косово и Метохију. То јој је сигурно омогућило да добро упозна ситуацију у том делу Србије. Својим ставом да су Косово и Метохија део Србије и својим ангажовањем у Координационом центру, она сигурно може стећи симпатије Срба са Косова и Метохије, а и оних који тамо не живе.

7. Полиглота

Санда је полиглота. Говори италијански, француски и енглески, па је и то препоручује за дипломату и политичарку.

8. Русофил

Санда је русофил, а то јој може прибавити поштовање свих српских традиционалиста и националиста.

9. Заговорница Националног блока

Санда може да ужива широко поштовање национално оријентисане јавности својим заговарањем потребе за Националним боком. Да ли ће се то остварити, остаје да се види. Но, сáма спремност да се он оформи улива наду.

10. Закључак

Постоје добри разлози да се верује да је избор Санде Рашковић Ивић добар за ту странку и – макар делимично – за Србију.

Као женствена и торжествена жена и мајка, високообразована и интелигентна лекарка и психотерапеуткиња, рођена Згрепчанка, а старином Крајишкиња, умерена националисткиња и емпатична хуманисткиња, она може стећи довољно велику популарност да на следећим изборима ДСС самостално пређе цензус. Ако успе да оформи опозициони Национали фронт, његе заслуге за Србију биће још веће.

ДСС-у – евроскептичној странци десног центра – била је потребна др Санда Рашковић Ивић. Чини се да је она добар избор за ту странку и – барем делимично – и за Србију.

(Српски културни клуб)