Прочитај ми чланак

РУСКО-СРПСКА ВОЈНА САРАДЊА: Стрижи подучавали српске пилоте у Београду

0

strizhi

Пилотски асови из акробатске ваздухопловне групе „Стрижи“ подучили су срспке пилоте летачким вештинама и помогли им у приремама њихових екипа, рекао је у среду званични представник руског ратног ваздухопловства Игор Климов.

„Наступ руске пилотске групе у Србији био је посвећен обележавању 70. годишњице ослобођења Београда од немачко-фашистичких освајача. Руски пилоти били су гости свечаног пријема, који је организовао министар одбране Србије и начелник Генералног штаба Оружаних снага Србије“, рекао је он.

Климов је нагласио да је 13 .октобра пет ловаца МиГ 29 полетело са подмосковског аеродрома Кубинка на војни аеродрм Батајница. Пилоти су одржали два тренинга и 16. октобра наступили на војној паради, посвећеној обележавању јубилеја.

„У ваздушном строју изнад Београда летели су и српски пилоти, са којима су Стрижи поделили своје летачко мајсторство и вештине“, рекао је представник Ратног ваздухопловства. Он је нагласио да су акробације биле отежане због ниске облачности, међутим 15-минутни наступ групе „Стрижи“ био је одличан. „Тренутно су се пилоти вратили у родну Кубинку, како би наставили са планираним тренинзима. Они су прелетели Црно море, слетевши ради допуне горива у Анапу. Предводио их транспортни авион Ил-76″, додао је Климов.

(Глас Русије)

ПОЧЕТАК ВЕЖБЕ „ТРАГАЧ 2014“

У Центру за обуку путем симулација у касарни „Бањица 2“ у Београду, данас је започела вежба „ТРАГАЧ 2014“. Реч је о петодневној вежби подржаној рачунарским симулацијама 5. батаљона војне полиције, коју су данас обишли заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић и начелник Управе војне полиције бригадни генерал Дејан Јанковић.

Према речима руководиоца вежбе пуковника Дејана Јовановића циљ вежбе је да се унапреди обученост команде 5. батаљона у раду на доношењу одлука за његову употребу у блокади, окружењу и уништењу диверзантско-терористичких група и организовању потере, као и увежбавање команде батаљона у раду током процеса оперативног планирања, командовање јединица током извођења операција и организовање садејства и сарадње у току извођења операције.

Пуковник Јовановић је, такође, истакао да на вежби, уз припаднике 5. батаљона учествују и припадници Команде за обуку, Жандармерије и Црвеног крста Србије. Говорећи о значају тог увежбавања, он је нагласио да се он огледа у томе да се провери у којој је мери сарадња Војске Србије и поменутих институција могућа и у ком правцу је треба унапређивати у будућности, јер су догађаји који су обележили годину за нама указали на њену неопходност.

(Војска Србије)