Прочитај ми чланак

РУСИ ЗАВРНУЛИ СЛАВИНУ САРАЈЕВУ, а Мађарска због Јужног тока мења закон

0

juzni tok z6

Управа компаније „БХ Гас“ д.о.о. упозорила је да је Босни и Херцеговини за трећину смањена испорука руског гаса, због чега је дошло до тешкоћа у снабдевању.

„Енергоинвест“ д.д. Сарајево као увозник природног гаса из Русије, известио је „БХ Гас“ да је „Газпром Еxпорт“ смањио испоруке гаса због складиштења већих количина у подземна складишта у Руској Федерацији како би се осигурала поуздана испорука преко територија Украјине, према европским потрошачима током зимске сезоне, јавила је хрватске агенција Хина.

У саопштењу се наводи да је испорука руског гаса смањена за 35 одсто у односу на уговорене количине и додаје да „БХ Гас“ покушава да пронађе решење како би се осигурало нормално снабдевање гасом у Федерацији БиХ.

Из „БХ Гас-а“ се позивају институције власти у Федерацији БиХ, као оснивача компаније и државу да раде на изградњи складишта природног гаса и да се осигурају други правци и извори снабдевања гасом, поред Русије.

За Јужни ток Мађари мењају и закон

Мађарска намерава да мења законе како би омогућила убрзање пројекта Јужни ток, који „гурају“ руски Гаспром и аустријски ОМВ, тврди бечки дневник Виртшафтсблат

Мађарска ће, у циљу убрзања пројекта, изменом закона заобићи усаглашавање са ЕУ.

Председавајући привредног одбора у мађарском парламенту, Антал Роган, предложио је измену закона којом би се омогућило започињање радова на гасоводу у тој држави, преноси Виртшафтсблат позивајући се на мађарске медије.

Лист подсећа да Мађарска на тај начин иде курсом конфронтације са ЕУ, пошто је Европска комисија блокирала Јужни ток, јер наводно крши правила Уније.

Према измени закона сва предузећа у Мађарској могу да учествују у изградњи гасовода без да претходно добију сертификат од оператера система за трансмисију (ТСО).

Према правилима ЕУ, међутим, само ТСО има право да руководи изградњом и управља гасоводом, који треба претходно да добије међународно одобрење.

Новим законом предвиђено је да мађарска енергетска институција треба да прихвати изградњу таквих пројеката.

Аустријска нафтна компанија ОМВ је у јуну са Русима договорила изградњу деонице Јужног тока кроз Аустрију. Један крак гасовода ићи ће преко Бугарске, Србије и Мађарске и завршиће се у чворишту Баумгартен у Аустрији.

Санкције против Русије одложиле су изградњу и поједине стране банке су привремено ставиле „на лед“ планове о финансирању.

(Танјуг)