Прочитај ми чланак

Паника због доласка “четника”: Бошњаци поручују бранићемо град!

0

novi-pazar-najava

Долазак групе четника предвођених Братиславом Живковићем, који се управо вратио са ратишта у Украјини, у Нови Пазар, најављен за четвртак, изазвао је велико узнемирење у граду, а навијачке групе и представници неких бошњачких партија најавили су и окупљања у центру града „за одбрану Новог Пазара од четника“. 

ПРЕЗИМЕЊАЦИ

Нови Пазар је од Османлија ослобођен 23. октобра 1912. На челу војске био је генерал Михајло Живковић, који је остао упамћен по томе што је „трчао“ за муслиманима који су кренули из града, и молио их да се врате у Нови Пазар, гарантујући им потпуну безбедност. Осим истог презимена, четник Братислав Живковић нема никакве везе с ослободиоцем Новог Пазара.

Подсетимо, одмах после „шетње“ униформисаних присталица муфтије Муамера Зукорлића Новим Пазаром, Братислав Живковић је из Украјине поручио да ће 23. октобра доћи у Нови Пазар, да обележи годишњицу ослобођења од Турака, присуствује парастосу у Петровој цркви, и „прошета“ до зграде градске управе.

Навијачке групе ФК Нови Пазар „Екстреми“ и „Торцида“ најавили су транспарентом на стадиону окупљање у центру града, а „Екстреми“ су издали и саопштење за јавност којим позивају мушкарце – Бошњаке старије од 15 година да дођу у центар и бране град од „пијаних четника“, родитељима саветују да децу не шаљу у школу, а девојкама и женама да не излазе у град.

У среду је у Новом Пазару владала велика нервоза, многи грађани су се питали: да ли децу да шаљу у школу, али и – шта ће овим поводом предузети држава? Сарадник муфтије Муамера Зукорлића, професор Алмир Муратовић изјавио је да у Нови Пазар нису успели да уђу ни Вук Драшковић, ни Аркан, па да то неће поћи за руком ни „четницима“. Њиховом доласку противе се и локални Срби. Председник Удружења „Рас“ Добросав Никодиновић позвао је државу да спречи долазак тих људи у овај крај, јер могу погоршати међунационалне односе и заоштрити ситуацију у овом делу Рашке области.

– Нису нам потребни никакви самозвани четници, држава је ту да штити сваког грађанина – каже Никодиновић.

У новопазарској полицији рекли су нам да имају информације о најављеном окупљању навијача, али да им није пријављен никакав скуп. Верују да та група из Београда неће доћи, али је, како кажу, за сваки случај, полиција апсолутно спремна да свим житељима Новог Пазара обезбеди потпуну сигурност и не дозволи угрожавање јавног реда и мира.

ГРАДОНАЧЕЛНИК: БУДИТЕ СПОКОЈНИ

– Граду нису потребна окупљања ни четника, ни навијача, и такве сцене се неће десити. Екстремизам никада никоме ништа добро није донео, ови људи не би требало да уживају никакву медијску пажњу. Нови Пазар је град толеранције и нашим житељима поручујем да буду спокојни. Од полиције сам добио уверавања да су предузете све мере и да је безбедносна ситуација у Новом Пазару под контролом – рекао је у среду градоначелник Мехо Махмутовић, нагласивши да неки портали намерно подижу тензије у овом крају.

ТЕНЗИЈЕ У ПАЗАРУ: Четници враћени из Краљева, у граду окупљени навијачи!

Група припадника четничког покрета у четири до пет возила, покушала је рано ујутрос да дође на најављени парастос у Петрову цркву и шетњу Новим Пазаром.

Њих је у близини Краљева зауставила полиција и вратила назад. Групу четника је предводио Братислав Живковић председник четничког покрета, који се недавно вратио са ратишта у Украјини.

Полицијски официри који су зауставили Живковића и колону возила, стали су испред четничког команданта и затражили су од њега да се врати назад или ће бити ухапшен.

Он је после краћег задржавања са својим следбеницима одлучио да се врати назад.

У Новом Пазару током преподнева је потпуно мирно, у самом центру града, окупљене су мање групице навијача Новог Пазара, али они не носе никакве транспаренте нити било шта узвикују. Око њих се налазе мање патроле полиције.

Око 10.15 међу навијаче је донета застава Бошњачког националног већа, коју су навијачи дочекали повицима „ Алаху егбер“

Иначе сви прилазни путеви ка Новом Пазару од раног јутра покирвени су полицијским патролама.

Патролама полиције сем Ибарске магистрале код Краљева и Рашке покривени су и алтернативни правци према северу Косова.

Навијачи Новог Пазара нешто пре 13 часова су се разишли са улица, тако да у граду више нема окупљања.

(Вечерње новости, Курир)