• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Вучић: Ми смо ухапсили нападаче на пекаре, они се хвале дроновима
Прочитај ми чланак

Вучић: Ми смо ухапсили нападаче на пекаре, они се хвале дроновима

0

Deutsche Welle Vucic

Председник Владе Србије Александар Вучић каже да захтеве албанског премијера Едија Раме, који је тражио да му се приликом посете нашој земљи омогући политички скуп у Прешеву и да му градоначелник Београда Синиша Мали преда кључеве престонице не доживљава као провокацију.

Он очекује да посета Едија Раме, најављена за 10. новембар, прође добро и плодотворно и да разговори са албанским колегом буду добри и корисни. Вучић је оценио да је Србија, после инцидента са заставом велике Албаније на стадиону Партизана на фудбалској утакмици Србија–Албанија, својим поступцима показала целом свету да жели мир и стабилност у региону.

„Мислим да сам добро заштитио националне интересе, јасно стављајући свима до знања да желимо мир и стабилност у региону, јер свака нестабилност највише смета Србији, а многи би желели да сруше Србију преко изазивања нестабилности. Такође смо показали, да не можете дан после изазивања инцидента да дођете, да кажете и радите шта желите у Београду”, истакао је Вучић.

Он је оценио да је већина грађана добро реаговала и одлично разумела све поруке после инцидента на утакмици фудбалских репрезентација Србије и Албаније у Београду.

На новинарско питање „да ли ће Рама организовати митинг у Прешеву”, премијер Вучић је одговорио: „Није писало митинг… видећемо шта ћемо.”

„Искрено сам мислио да су они који су то организовали на стадиону показали своју слабост и немоћ, а не ми. Нажалост, неки од наших људи нису умели да реагују на прави начин, али то је мањина. Разлика између нас и њих јесте то што смо ми похапсили све нападаче на албанске и горанске посластичарнице и на џамију, а они се и даље хвале дроновима и заставама, и то је суштинска разлика”, истакао је Вучић.

Амбасадор Албаније у Београду Илир Бочка изјавио је јуче да није чуо за идеју да албанском премијеру Едију Рами током посете српској престоници буду уручени кључеви града Београда. Он је навео да је током разговора о програму посете Раме албанска страна изразила жељу да се албански премијер састане са градоначелником Београда Синишом Малим.

„Што се тиче уручења кључева града Београда, то први пут чујем”, рекао је Бочка у изјави Танјугу и додао да о томе није разговарао са представницима кабинета премијера Вучића.

Албански амбасадор, међутим, каже да би поздравио ако би се тако нешто десило, наводећи да би то био „израз симпатија према бившем колеги”, имајући у виду да је Рама у три узастопна мандата био градоначелник Тиране.

На питање да ли је тачно, као што београдски медији преносе, да албански премијер планира да посети Прешево и тамо одржи јавни скуп, амбасадор Бочка је одговорио да је „било речи о посети премијера Раме прешевској долини”. Према његовим речима, планирано је да посети и неке културне и друштвене установе као што су школе и нека предузећа, а предвиђени су и контакти са представницима политичких партија и грађанима на подручју где живе Албанци.

„Ово је сада стандардна међународна пракса коју примењују премијер и министри земаља Балкана и Европе”, рекао је албански амбасадор и изразио уверење да и Србија следи ту праксу.

Рама: Не бисмо успели без Ангеле Меркел

Албански премијер Еди Рама изјавио је за немачки „Франкфуртер алгемајне цајтунг” (ФАЦ) да је ситуација настале после утакмице Србија–Албанија разрешена захваљујући немачкој канцеларки Ангели Меркел и да после тога он и српски премијер Александар Вучић нису имали тешкоће да се договоре о новом датуму његове посете Београду.

Рама је приметио, преноси Танјуг, да се Европска унија дан после догађаја на београдском стадиону ограничила на једно, како је рекао, „несрећно објашњење”, а да су за то време Берлин и Меркелова помагали да се „нађе излаз из дебакла”.

„Без те помоћи не бисмо успели. Кратко после тога Вучић и ја нисмо имали више тешкоће да се споразумемо о новом датуму (посете)”, рекао је Рама за ФАЦ.

Брисел без коментара о Раминим захтевима

У Европској унији јуче нису желели да коментаришу извештаје београдских медија да премијер Албаније Еди Рама захтева да му се током посете Србији предају кључеви Београда и омогући да одржи говор у Прешеву.

„Ми никада не коментаришемо медијске извештаје и није на нама да се бавимо протоколарним питањима билатералних односа трећих земаља”, рекао је за Танјуг Петер Стано, портпарол комесара за проширење Штефана Филеа.

Он је подсетио да је ЕУ преко својих мисија у Београду и Тирани поздравила заједничко саопштење Раме и премијера Србије Александра Вучића да ће се посета одржати 11. новембра.

„Унапређење односа у региону је свима у интересу”, указао је он.

(Политика)