• Почетна
  • СВЕТ
  • Ко су сарадници новог председника Европске комисије (владе)?
Прочитај ми чланак

Ко су сарадници новог председника Европске комисије (владе)?

0

Jean-Claude-Juncker

Европски парламент је данас изгласао нови састав Европске комисије, која се суочава са два главна изазова – економском кризом и напетим односима са Русијом.

Председник ЕК Жан-Клод Јункер (59) је био премијер Луксембурга 19 година што је најдужи премијерски мандат у ЕУ, а до ове функције је доспео упркос снажном противљењу званичног Лондона.

Јункер, који важи за умереног десничара и ветерана у политици, рекао је да жели да централизује власт, али је обећао „политичку, а не технократску“ Комисију.

Извршно тело ЕУ ће, како је најавио, бити фокусирано на оживљавање економије и обнављање поверења Европљана који су огромну подршку дали антиевропским партијама на изборима за ЕП у мају.

Јункерова „десна рука“ биће први потпредседник ЕК и бивши шеф холандске дипломатије Франс Тимерманс (53) коме је додељен ресор трајног и одрживог развоја, који се тиче климатских и енергетских питања.

Нова висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност биће досадашња шефица италијанске дипломатије Федерика Могерини (41) коју неки називају „новајлијом у политици“.

Она је изабрана на тај положај упркос резервама источних чланица ЕУ које су јој замериле „мек став“ према Русији.

Могерини је на саслушању пред члановима ЕП поручила да Унија мора у наредних пет година да преиспита односе са Москвом.

Нови комесар за економска питања је бивши француски министар финансија и умерени социјалиста Пјер Московиси (57) чија номинација је узбуркала многе духове, нарочито у Немачкој, преноси „Дојче веле“.

Неуспех Московисија да дефицит у родној Француској одржи унутар смерница ЕУ није била добра претпоставка да постане комесар задужен за финансије због чега су га посланици „изрешетали“ питањима на саслушању док им је он обећао да ће да спроводи европске прописе који се односе на дефицит.

Бивши естонски премијер Андрус Ансип (58) је нови комесар задужен за заједничко дигитално тржиште ЕУ.

Његова Естонија ионако је предводник дигиталног развоја у Европи, подсећа „Дојче веле“, а приликом саслушања запретио је да ће окончати важан споразум о размени података са САД, а критиковао је и глобалне технолошке компаније због избегавања плаћања пореза у ЕУ, подсећа Ројтерс.

Један од најутицајнијих послова у Бриселу обављаће бивша данска министарка привреде аргрет Вестагер (46) коју „Дојче веле“ назива „краљицом против монопола“.

Она ће морати да се бори за очување слободне тржишне утакмице, а међу бројним противницима могли би да се нађу и моћни „Гугл“ или „Гаспром“.

Вестагер је једна од девет жена у ЕК која броји 28 чланова.

Још је једна важна особа у Јункеровом тиму – конзервативни британски политичар Џонатан Хил (54) који ће бити задужен за надзор банака и тржишта капитала ЕУ.

Њега је предложио британски премијер Дејвид Камерон, који се противо Јункером избору, и сумња се да ће он радити у интересу Лондона, а не Брисела, оцењује немачки радио.

Потпредседничко место обављаће, поред Тимерманса, и Кристалина Георгијева (61) која ће бити одговорна за буџетска питања, док ће словачки социјалдемократа Марош Шефчович (48) бити потпредседник одговоран за енергетику.

У Јункеровом тиму је и бивши фински премијер Јирки Катаинен (42) који ће са места потпредседника ЕК бити одговоран за запослење и економски раст.

Још је један бивши премијер на потпредседничкој функцији, 43. годишњи Летонац Валдис Домбровскис, чији ресор ће бити социјални дијалог.

Аустријанац Јоханес Хан (56) је нови комесар за суседство, чија улога се више везује за решавање украјинске кризе него за пријем нових чланица у ЕУ будући да су и он и Јункер најавили да до тога неће доћи у наредних пет година, наводи Ројтерс.

Немачки политичар левог центар Гинтер Етингер постаће комесар за дигиталну економију, а до сада је био комесар за енергетику.

Са позиције комесара за миграцију и унутрашње послове одлази Швеђанка Сесилија Малмстром (46) која постаје комесар за трговину, а на тој функцији је наслеђује грчки политичар десног центра Димитрис Аврамопулос (61).

Нови комесар за саобраћај је доскорашња потпредседница словеначке владе Виолета Булц (50) која је дошла до те позиције пошто бивша премијерка Словеније Аленка Братушек није прошла саслушање у ЕП.

Комесар за образовање је Мађар Тибор Наврачич (48), Португалац Карлос Моедаш (44) је нови комесар за науку и истраживање, док је комесар за пољопривреду ирски политичар Фил Хоган (54).

Нови комесар за хуманитарну помоћ и ванредне ситуације је Кипранин Христос Стилијанидес (56), за питања заштите животне средине је Малтежанин Кармену Вела (64), а Чехиња Вера Јурова (50) постаје комесарка за правду.

Хрватски политичар Невен Мимица (61) је нови европски комесар за међународни развој, а климатска питања су у ресору Шпанца Мигела Аријаса Канете (64), док ће за питање унутрашњег тржишта бити задужена словачка политичарка Елзбиета Бијенковска.

Ресор здравља биће у надлежности Литванца Витениса Андриукаитиса, 63-годишњег политичара левог центра, за запослење ће бити задужена белгијска политичарка Маријан Тисен (58), док ће њена румунска колегиница Корина Крету (47) преузети ресор регионалне политике.

(Вечерње новости)