Прочитај ми чланак

ЕШДАУН У ДОМУ ЛОРДОВА: Босни прети нови рат!

0

“Босна и Херцеговина је у горој позицији него пре четири године. Она се није померила ни милиметар напред, негативни су трендови појачани, а реформе које су спровођене до 2010. сада се увелико поништавају“, упозорио је у уторак у Дому лордова Педи Ешдаун некадашњи високи представник у БиХ.

pedi-esdaunСтање у БиХ горе него пре четири године: Педи Ешдаун

“Напредак БиХ није направљен, истакао је Ешдаун, упркос чињеници да ЕУ има најјачу мисију у свету управо у БиХ, да се годишње стотине милиона евра западног новца потроши у БиХ, да у нашој држави постоји и војна мисија ЕУ.“

Окривио је за неуспех у БиХ и бриселску бирократију, али и главне градове неких европских држава које се не желе ангажоватии одлучније у БиХ.

“Седам дугих година БиХ иде уназад. Седам дугих година моја драга пријатељица Кетрин Ештон водила је службу за спољне послове ЕУ и у БиХ и нисмо видели нити један корак ка спречавању негативних трендова који су уништавали напредак постигнут у претходној деценији, а које је започео Милорад Додик“ упозорио је Ешдаун.

Он је упозорио да су и избори од 12. октобра опет дали прилику истим ратним вођама и онима који су БиХ вукли назад протеклих седам година да наставе деструктивне активности.

Допустили смо Додику причу о сецесији

Додик се понаша као да је челник државе а не ентитета тврди Педи Ешдаун

Ешдаун је замерио Ештон што је прихватила наговор својих саветника и отишла на ноге Додику, као да је он шеф државе.

„На његовом столу биле су заставе РС и ЕУ, на зиду рељеф РС. Као да је он шеф неке државе, а не челник једног од два БиХ ентитета. Тим гестом нисмо могли дати бољи примјер да ЕУ уопште није заинтересованана за државу БиХ“ навео је он.

„А ми стојимо и немо посматрамо. Зато што смо допустили Додику да покрене стару причу о сецесији, добили смо контрареакцију с бошњачке стране. Реторика подела добила је на снази у протеклих седам година, а реторика уједињења нестаје“ упозорио је Ешдаун.

Русија игра подле игре са Републиком Српском

Он је истакао да се у БиХ преплићу интереси проруских снага које праве нереде у Украјини и џихадиста који шире смрт и панику Блиским истоком.

„Русија сада игра подле игре с Републиком Српском. Обећавају им прљав новац, како би одбили помоћ ММФ-а. Русија се игра украјинске кризе у срцу Европе. А ми стојимо и све то немо посмаамо“ наводи Ешдаун.

„Ако ми не решимо управо овај проблем, ако не изађемо с низом детаљних и озбиљних мера којима ћемо БиХ покренути напред, БиХ ће остати где је сада. Налазимо се у заиста опасним временима. Заиста опасним! Не верујем да је реално да се данас БиХ врати у стање рата. Нема расположења за то, хвала Богу, међу Босанцима и Херцеговцима. Али, први пут данас ја не могу искључити ни такву могућност“ истакао је Ешдаун.

(Вести)