Прочитај ми чланак

БЛОКАДА ФИЛОЗОФСКОГ Професор фотографисао студенте који протестују

0
522465_protest-05-foto-marija-filipovic_f

Фото: Марија Филиповић

Студенти Филозофског факултета, који је већ 15 дана у блокади, тврде да су се данас, на врло чудан начин, нашли на мети професора Василија Гвозденовића, продекана за финансије.

Професор се, кажу академци, око 13 сати појавио са фотоапаратом у рукама и редом почео да их фотографише.

Осим мањих кошкања, озбиљнијег инцидента није било.

До проблема са професором дошло је, причају студенти, око 13 сати данас, када се управа факултета спремала да одржи седницу наставничког већа.

– Управа је хтела да одржи седницу баш у амфитеатру, па нас је оптужила да због наше блокаде факултета и барикада које смо поставили не може да дође до амфитеатра. Те “барикаде” су у ствари један транспарент и столице испред степеништа на којима седе студенти. Поред тога постоји слободан пролаз да се дође до амфитеатра, као и лифтови које је управа касније сама искључила – причају студенти за “Блиц”.

Видевши да студенти неће да помере “барикаде”, односно транспарент и столице, управа је позвала приватно обезбеђење, али осим мањих кошкања, озбиљнијег инцидента није било. Бар док се, кажу студенти, није појавио професор Гвозденовић.

– Пришао нам је, држећи у рукама велики фотоапарат. Ишао је од једног до другог студента и фотографисао. Један студент је ставио руку на блиц, на шта је професор бурно одреаговао и почео да виче “престаните да ме пипате”. Нико га није ни додирнуо, а он је убрзо отишао – кажу на Филозофском.

Професора Гвозденовића нисмо затекли на факултету око 15 сати, а на фиксни телефон у његовом кабинету нико се није јављао. Подсетимо, студенти држе факултет у блокади откако је Управа донела такву одлуку да са 48 бодова могу на буџет у наредну годину студија, али да преосталих 12 бодова које пренесу морају да плате. Један бод кошта 2.000 динара.

Студенти се буне и што на четвртој години, која због наставничких предмета носи 72 бода, факултет дозвољава студентима да пријаве максимум 70 бодова.

(Блиц)