• Почетна
  • СВЕТ
  • СТРЕЛКОВ: Украјинци планирају блиц-криг на Доњецк
Прочитај ми чланак

СТРЕЛКОВ: Украјинци планирају блиц-криг на Доњецк

0

donjeck-rojters_f

Бивши министар одбране Доњецке Републике Игор Стрелков упозорио је да је Кијев одлучио да нанасе муњевити удар по Новоросији, а да потом објави примирје.

„Непрекидно ми стижу подаци о припреми те офанзиве на Доњецк Оружаних снага Украјине и банди из такозване „националне гарде“. Противник је у последње време нагло активирао акривност својих извиђачких група, као и дејства своје артиљерије по позицијама народних устаника, стамбеним квартовима и индустријским предузћима“ – нагласио је Стрелков у видео-обраћању Новоросији.

Упозорио је да су две украјинске ударне формације, са видљивом офанзивном конфигурацијом, усмерене према главном гаду ДНР са северозапада и југозапада. Трећа је, према његовим речима, сконцентрисана код Дебаљцева и може ударити на Шахтојрск или још више у дубину – на Красниј Луч и Антрацит да би преко најмање брањених територија избила на границу са Русијом и тако над њом одмах преузела контролу. А Доњецку и Луганску Републику лишила сваког снабдевања.

„Напад који Кијев спрема може бити само муњевит и одлучан, односно срачунат на брзи резултат, јер би у супротном изгубио сваки смисао. Украјинци одлично схватају да ће – ако им операција прошлајфује – биће велика вероватноћа мешања Русије“ – уверен је Стрелков.

Па наставио: „Заузети Доњецк или бар неки његов део пре него што руководство Русије донесе одлуку да се умеша – то је амбиција Кијева. Јер, после тога ће моћи да објави једнострани прекид ватре, да се обраћа САД и Европи и да се куне у приврженост решавању конфликта мирним средствима“.

„Једноставно, Кијев је одлучио да ризикује – да муњевито удари и да се одмах објави да је за мир, али тада већ под новим и својим условима. Јер, без Доњецка – или са главним градом ДНР подељеним линијом фронта – ни о каквом суверенитету Новоросије неће моћи више да се говори“ – подвукао је Стрелков и позвао Москву да не губи будност поводом ових планова Кијева.

Извор: Факти.орг