Прочитај ми чланак

КАСНО: Либијци жале због смене Гадафија

0

Gadafi srbija

Либијци су, након свргавања Моамера Гадафија с власти 2011. године сањали о једном новом Дубаију и бољој будућности, али сада, три године касније, прибојавају се сомалијског сценарија пошто је земља утонула у хаос.

Многи жале за временом када је био на власти: Моамер Гадафи

Прелазне власти су 23. октобра 2011. године, три дана након хватања и убиства Гадафија, прогласиле „потпуно ослобођење“ земље.

Међутим, власти сада не најављују никакав програм за обележавање тог дана који је државни празник у Либији. Борбе већ неколико дана трају у Бенгазију, као и у западном делу земље где се сукобљавају провладине снаге и припадници милиција.

„Кад смо најавили ослобођење земље, амбиција нам је била да постанемо нови Дубаи захваљујући приходима од нафте. А данас се плашимо сомалијског или ирачког сценарија“, каже један либијски наставник који је 2011. године учествовао у побуни.

Бројни Либијци признају чак да жале за прошлошћу.

„Регионални, идеолошки и племенски сукоби гори су од владавине диктатора Гадафија“, каже лекар из Бенгазија који додаје да многи Либијци сањају о старом режиму иако мрзе Гадафија.

Рат из 2011. године коштао је живота хиљаде Либијаца, али је и постреволуционарно насиље исто толико крваво, истиче војни стручњак Сулејман Бараши и оцењује да је до погоршања безбедности дошло због некажњивости.

Прелазне власти нису успеле да формирају професионалну војску и полицију, већ се ослањају на милиције које су им у неким тренуцима лојалне, али се окрећу против њих када су им интереси угрожени.

Те милиције су формирали бивши побуњеници на идеолошким, племенским, верским или чак криминалним основама.

Бенгази представља упориште радикалних исламиста

Као упориште радикалних исламиста, Бенгази је највише погођен насиљем које је усмерено против служби безбедности, новинара, политичких активиста као и западних интереса.

Бенгази, град у којем више нема дипломатских представништава, у јулу је пао у руке исламистичких милиција које су протерале провладине снаге.

Готово 100 људи је убијено прошле седмице у новој офанзиви коју су покренуле снаге лојалне бившем генералу Халифи Хафтару, у покушају да преузму град.

Прелазне власти оптужују Хафтара да је припремао државни удар у мају током операције против исламиста. Власти су на крају одлучиле да га подрже пошто су изгубиле контролу над земљом.

Триполи у рукама коалиције милиција
Престоница Триполи је крајем августа пао у руке коалиције милиција након вишенедељних сукоба са провладиним снагама из Зентана.

Због сукоба су многе западне земље евакуисале држављане из Триполија

Бројне западне земље су због насиља евакуисале своје држављане из Триполија и затвориле амбасаде и предузећа, чиме се погоршава изолација земље.

Влада и парламент, који су међународно признати, били су приморани на егзил на крајњи исток земље, док су њихови ривали формирали паралелну владу у Триполију.

Наде у економски опоравак и мирну демократску транзицију ишчезле су у тој земљи богатој нафтом, где свакодневни сукоби уништавају оно што је остало од инфраструктуре.

Триполи је недавно посетио генерални секретар УН Бан Ки Мун који је позвао Либијце да обуставе сукобе.

„Будимо јасни: без заустављања сукоба и поновног успостављања трајног мира, просперитет и бољи живот су далеки сан“, поручио је Бан Ки Мун.

 

Бета