Прочитај ми чланак

КАНАДА: Оружани напад на парламент док је у њему био премијер! (ВИДЕО)

0

Отава — Полиција је убила нападача који је данас пуцао у канадском парламенту, јавила је агенција Франс прес позивајући се на медијске извештаје.

Отава — Наоружана особа убила је у Отави војника који је држао почасну стражу поред споменика у канадској престоници. Полиција ублила нападача, сумња да их има још.

Непознати нападач испалио је најмање један хитац из ватреног оружја у војника који је чувао стражу испред споменика жртвама рата у центру Отаве, а потом је ушао у комплекс канадског парламента, где су се такође зачули пуцњи, након чега је зграду опколила полиција и забранила излазак свима који су се затекли унутра, пренели су канадски медији.

Војник је у међувремену преминуо од задобијених повреда, а нападача су убиле полицијске снаге које су га гониле по згради парламента, при чему је испаљено 30-ак хитаца и повређен један члан обезбеђења парламента, док је најмање три особе пребачено у болницу.

Пуцњи су се чули и у тржном центру близу парламента.

Канадска полиција је саопштила да не може да потврди да је исти нападач пуцао на војника код споменика и упао у парламент.

Полиција је, такође, признала да ју је овај инцидент „изненадио“, преноси Ројтерс.

Канадски премијер Харпер је био на састанку са посланицима из своје Конзервативне странке у згради парламента када је наоружани мушкарац упао у зграду и дотрчао до самих врата те просторије, рекао је министар финансија Тони Клемент.

„Премијер се обраћао кокусу, а онда се зачуо снажан прасак праћен низом пуцњева. Сви смо били престрашени. Све се дешавало баш испред врата нашег кокуса“, рекао је он.

Полиција је након тога опколила зграду парламента и забранила излазак свима који су се налазили унутра.

Агенције су у међувремену јавиле да полиција „активно трага за једним или више осумњичених нападача“ на канадски парламент и да је више наоружаних особа учестовало у пуцњави у Отави те да је потрага у току.

Полиција је саопштила да трага за тројицом осумњичених и да је један „вероватно“ на крову парламента, наводи АФП.

Британска агенција наводи, позивајући се на извештај телевизије ЦБЦ, да је канадска војска затворила за јавност своје базе широм земље након данашње пуцњаве.

АФП преноси речи званичника америчке одбране да су америчке и канадске ваздухопловне војне снаге у највишем степену приправности после пуцњаве.

До данашње пуцњаве је дошло само два дана након што је два канадска војника у Квебеку прегазио мушкарац наклоњен џихадистима, а један војник је при том и погинуо. То је био први такав инцидент у Канади откако се та држава прикључила борби против екстремиста Исламске државе у Ираку.

Канадска влада је раније данас повећала ниво опасности од тероризма са средње на високу, услед „општег пораста међусобне комуникације“ међу припадницима радикалних група као што су Исламска држава и Ал Каида, саопштио је портпарол канадског министра за јавну безбедност Жан-Кристоф Де Ле Ру.

„Повећање нивоа опасности није последица неке конкретне претње“, рекао је портпарол, а пренео Ројтерс.

Нови ниво опасности од тероризма значи да је канадска обавештајна служба „уочила да појединац или група унутар или ван Канаде има намеру или способност да почини акт тероризма“, рекао је Де Ле Ру.

(Б92, Ројтерс, РТ, Globe and Mail)

Специјални извештач: Шок за све Канађане

Догађај је био шок за све Канађане.

Отава: Потврђено да су у пуцњави рањене још две особе

Лекари у Отави саоптшили су да су још две особе повређене у серији инцидената са пуцањем, који су се догодили у канадском главном граду Отави у среду ујутру.
Такође, саопштено је да је рањени војник који је држао почасну стражу испред војног комплекса умро у болници.
Полиција је саопштила да је могуће да се ради о неколико починилаца један од њих је убијен, за осталима је организована потрага.

Пошто су овде такви напади ретки, пуцњава је, наравно подигла много прашине.

Није само напад тема јавне расправе, него и генерално питање контроле промета оружја, извештава репортер из Канаде Пол Тадић.

На твитеру и уопште на мрежама тренутно је много нагађања, али обично је реч о верзијама које нису потврђене.

Постоји информација да је нападач прескочио ограду и ранио стражара, постоје сведочења да је имао мараму са арапским симболима, али све то није истина.

Узимајући у обзир да је ангажовано неколико починилаца, ситуација све више личи на добро планирану и координирану операцију.

Успут, у Канади има много муслимана и постоје информације да се један део бори на страни Исламске државе.

Пуцало се, такође, и у тржном центру, али тамо је све блокирано и ништа се не зна.

Ако се потврди да је у инцидент умешана Исламска држава, онда ће се Канађани поделити на два табора, оне, који подржавају интервенцију Канаде у борби против ИД на блиском Истоку, и оне, који сматрају да ће то директно довести до великог броја напада управо у Канади.

(Глас Русије)