Прочитај ми чланак

Како „нестају“ скупи аутомобили?

0

Како украсти скупоцени аутомобил и за мање од 60 минута извести га из земље у иностранство? Одговор на ово питање дала је британска Агенција за сузбијање криминала која је прошлог месеца открила 44 украдена возила укупне вредности скоро милион и по евра.

obijanje-automobilaПајсер и калауз више нико не користи, аутомобили се сада краду са даљине

Истражитељи Агенције су током операције циљано претресли луке широм Велике Британије. Тамо су пронашли возила добро скривена у контејнерима, где су их лопови смештали међу храну и одећу, а неки аутомобили су били сакривени иза великих комада картона.

Откривено је и да су неки лопови били толико увежбани и урежени да су украдени ауто могли да извезу из земље за мање од сат времена од крађе. Осим возила попут БМW, „аудија“, „ренџ ровера“ и других, полиција је у контејнерима пронашла скупоцене делове са најмање 29 украдених БМW-а које су лопови претходно раставили.

Украдена возила се јако цењени међу лоповима јер задржавају вредност приликом препродаје у било којем делу света. Најчешће буду продата клијентима у Африци, Кипру, САД, па чак и у Малезији и Мјанмару.

„Извоз и продаја украдених возила на црном тржишту је уносан посао за организоване групе. Оваква врста криминала не погађа само власнике возила него и произвођаче, осигуравајуће куће и друге бизнисе повезане с њима“, рекао је Том Даудал из Агенције за сузбијање криминала.

Методе које лопови користе приликом крађе укључују хаковање рачунарских система у аутомобилима, заплену кључева приликом провала у куће, као и употребу лажних докумената приликом изнајмљивања возила.

Стручњаци сматрају да су лопови опремљени уређајима којима могу да програмирају нови електронски кључ када провале у аутомобил и уређајима који хватају кодове када га власник откључава. Такође, сматрају да користе програме којима уз помоћ сателита „преузимају“ возила. Тако их из даљине могу откључати и упалити.

Многи уређаји које користе се могу јефтино набавити на интернет страницама које су регистроване у Бугарској. На њима су објављена и упутства за коришћење „алата“.

Овакав нчин крађе је раније уочен на неколико модела, али полиција сада сматра да су сва модерна возила угрожена. Због тога саветују власницима да их остављају на осветљеним местима и да користе заштиту на управљачу, мењачу и папучицама, али и уређаје за праћење.

(Вести)