Прочитај ми чланак

DEUTSCHE WELLE: Циркус у Европском парламенту

0

Violeta Bulc 0

Саслушање будућих европских комесара пред посланицима Европског парламента показало се као бесмислена представа. То је само привид демократије и у том облику потпуно непотребно, сматра Барбара Везел.

„Словеначка кандидаткиња показала се као способна такмичарка са чврстим гледиштима“ – тако је гласила оцена конзервативних народних странака, најјаче посланичке групе у Европском парламенту. И заиста, Виолета Булц се невероватно добро представила – ако се узме у обзир да је имала само пет дана времена за припрему за своју будућу дужност европске комесарке за саобраћај. У сваком случају она брзо схвата и има добро памћење за праве крилатице. Мада је понекад можда мало и претерала, јер шта се подразумијева под „оптимална могућност повезивања“? Или када каже да у центар пажње свог рада жели да стави „људе“? Стварно?

Госпођа Булц је замена за првобитну кандидаткињу Словеније која је у првом кругу представљања у Парламенту испала као неподобна. А зашто? Она није била битно неподобнија од других – у Комисији у којој би многи требало да обављају управо оне дужности за које су, чини се, најмање подобни. Али мала Словенија је морала да буде жртвована за друге.

Парада погрешних кандидата

Посланици у Европском парламенту на крају су дали зелено светло заиста погрешним кандидатима, попут Шпанца Канетеа који има удео у власништву нафтних компанија, а који је предвиђен за дужност комесара за климу и енергетику или Британца, лорда Хила, бившег лобисту Лондон-ситија, као комесара за европске финансије. Они долазе из важних земаља-чланица и имају подршку странака. Осим тога, у начелу се ради о томе да се новом председнику Комисије Жан-Клод Јункеру не наштети и пре него што је ступио на дужност. На крају крајева, око његовог избора споразумела су се оба велика блока – конзервативци и социјалдемократе. Све остало што следи, само је парада.

У начелу, лепа је демократска идеја да Парламент учествује у подели комесарских дужности у Европској комисији, које су нешто попут министарских положаја ЕУ. Али ако се та саслушања, у којима би у ствари требало да се преиспита погодност за неку дужност, претворе у обично шуровање и бескорисну представу, онда их треба укинути. Публика се сигурно осећа превареном ако је од почетка јасно да накнадни кандидати додуше морају пред Парламент, али да је у ствари свеједно колико су добри. Јер, председник Комисије Јункер жели да у среду 22.10. имати потврду свог кабинета. Зато је могуће именовати на дужности особе које су у сукобу интереса колико год се хоће – гласање ће се свеједно одржати.

Evropski parlament

Укинути сајам

Европска комисија очигледно, попут Нојеве арке, има места за све врсте: за мачо-типове, оне који лажу о климатским променама, лобисте индустрије, за оне који крше људска права… Изгледа да не постоји ништа што би неког националног политичара дисквалификовало за рад у Европској комисији. Да ли можда може да се појави и неко ко није прави политичар? На крају крајева, Словенка Виолета Булц је, пре него што је послата у Брисел, била министарка само три недеље. Пре тога је била пословна жена која нагиње езотерици. На свом блогу описује узбудљив доживљај ходања по врућој жеравици. То искуство јој је можда помогло на „врућој столици“ у Европском парламенту. Само шта може да уследи: шамани, кротитељи змија, рашљари?

Познато је да је европска политика сајам на којем се бесрамно тргује. Ту и тамо се побуни неколико политичких наиваца, попут стручњака за саобраћај из странке Зелених након испитивања Виолете Булц. „Ако морамо за њу да гласамо, можемо и да прекинемо саслушања“, изјавио је Михаел Крамер. Он има право. А грађанима у Европи тај циркус не треба продавати као демократију, јер су људи већ постали осетљиви на такве представе. Демократска приредба као унапред договорена игра?

На то постоји само један одговор: укините то!

(dw.de)