Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ СЕНАТОР: Путин отишао из Србије због Јужног тока разочаран

0

senator marfi 856

Амерички сенатор Крис Марфи рекао је да напушта Западни Балкан с јасним циљем да се заложи за веће америчко ангажовање у преломном тренутку за регион.

Коментаришући посету руског председника Владимира Путина Србији, сенатор је рекао да „не сматра да је посета наудила односима Србије и САД“.

Марфи је рекао да мисли да је Путин отишао из Србије разочаран, јер се вероватно, како је рекао сенатор, надао да ће Београд потписати споразум о почетку изградње гасовода Јужни ток, а то није постигао.

“У случају да Србија настави са реализацијом пројекта Јужни ток, супротно правилима Европске уније, то би утицало и на њене односе са Вашингтоном“, рекао је Марфи у интервјуу Гласу Америке.

Он је истакао да је инцидент на фудбалској утакмици Србије и Албаније јасно указао на тренутне изазове у региону Западног Балкана.

Марфи је изразио очекивање да ће се премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама ипак састати, руковати и показати да један инцидент фудбалског хулиганизма не може да стоји на путу процесу помирења у региону.

„Ово је важан тренутак за двојицу лидера да покажу да, када се догоди инцидент као што је онај у Београду, реакција политичких лидера и обичних људи треба да буде да седну и разговарају, да спорове решавају комуникацијом, уместо провокацијама и насиљем“, рекао је Марфи.

„Зато је симболика овог састанка сада већа него икада за ову двојицу лидера“, рекао је амерички сенатор.

Осврнувши се на односе Србије и Косова, Марфи је истакао да је неопходно да политичке странке у Приштини што пре формирају владу како би се наставила примена Бриселског споразума и нормализација односа са Србијом.

Марфи је претходно у Београду истакао да се Вашингтон није противио посети Владимира Путина Београду.

(Танјуг)