Прочитај ми чланак

АЛБАНСКИ ПРЕМИЈЕР ХОЋЕ кључеве Београда и митинг у Прешеву

0

edi-rama

Албански премијер Еди Рама послао је план своје посете Србији према којој предвиђа да му том приликом буду уручени кључеви града Београда.

Посета председника албанске владе је требало да буде одржана 22. октобра, али је одложена за 11. новембар због нереда на утакмици репрезентација две земље.

Политика пише да Рама планира да одржи јавни скуп у Прешеву, те да му градоначелник Београда Синиша Мали симболично уручи кључеве главног града Србије.

Београдски лист наводи да ниједан од регионалних лидера није послао план своје посете без консултација са српском владом, а албански амбасадор у Приштини Цемајл Минџози рекао је да нема детаљног плана Рамине посете, али да би он желео да после Београда посети Прешево.

То такође није обичај у дипломатским посетама, да регионални лидери захтевају да обиђу области у којима живи већинско становништво њиховог народа.

Рама је требало да 22. октобра дође у посету Београду, међутим она је одложена због нереда на фудбалској утакмици између националних селекција Србије и Албаније, када је изнад стадиона Партизана у Хумској пролетео дрон са заставом тзв. Велике Албаније, за чије пуштање је био осумњичен брат Едија Раме, Олси Рама.

Рамине поруке охладиле дочек

Још није одређено какав ће бити протокол током посете албанског премијера Београду 10. новембра. Могућ изостанак пријема код председника Николића.

Упркос „кратком споју“ на дипломатским везама Србије и Албаније, Београд је остао опредељен да јача односе са Тираном и да наредних двадесетак дана, за колико је одложена посета албанског премијера Едија Раме, искористи како би сусрет шефова двеју влада протекао у позитивној атмосфери.

Уколико, ипак, Србија буде хтела да стави до знања да пропагирање Велике Албаније усред фудбалске утакмице није заборављено, постоји низ сигнала који се могу послати током Раминог боравка у Београду. Како каже Владислав Јовановић, некадашњи шеф дипломатије, један од начина је да се са албанским премијером не састане председник Србије и да се госту уприличи само један сусрет са нашим званичницима.

„Уместо свечаног, ручак може да буде радни, а може да се избегне и заједничко обраћање медијима два премијера. Тада је посета „осушена“, а порука госту и његовим „адвокатима“ гласи да он не заслужује већу топлину „, додаје Јовановић.

Како ће Београд дочекати Раму – да ли уз највише државне почасти и уобичајен протокол, још се усаглашава, јер две владе тек припремају програм посете.

Саветник председника републике Иван Мркић каже за овај лист да се још не зна хоће ли доћи до сусрета Николић – Рама, и да од Тиране зависи хоћемо ли јачати везе на поштеним основама или не:

„Ми смо доказали да смо спремни још пре две године, када сам као шеф дипломатије посетио Албанију. Недавно је председник Николић имао успешан разговор са председником Албаније Нисанијем у Дубровнику. И сада, разговором два премијера, доказујемо да смо оријентисани на грађење мира и стабилности у региону упркос бестидним провокацијама појединих албанских кругова. Заједничка европска будућност обавезује обе стране подједнако“.

По мишљењу шефа дипломатије Ивице Дачића, добро је што посета албанског премијера није отказана, већ одложена за 10. новембар, јер, регионална сарадња треба да се настави. Дачић је, ипак, указао да је потребно утврдити истину о томе како је дошло до инцидената на утакмици.

Одложен и тројни састанак министара

Упоредо са сусретом албанског и српског премијера, припремао се и тројни састанак Србија-Албанија-Косово, посвећен заједничким пројектима, али је и он одложен. Како за Новости каже Душан Јањић из Форума за етничке односе, на тај скуп требало је да дођу министри спољних послова и економије Албаније, као и представници администрације у Приштини, а реч је о наставку регионалних иницијатива од летос из Дубровника и Берлина:

„Неке од тема које ће се разматрати су изградња аутопута Ниш – Мердаре који би се преко Косова наставио ка Албанији, као и око далековода који ће из Албаније ићи преко Косова ка Србији или Грчкој. Можда је и боље да се састанак одложи за после 10. новембра, јер двадесетак дана није довољно да се примире све страсти, или да се, чак, сачека формирање власти у Приштини“.

(Политика, Вечерње новости)