Прочитај ми чланак

АЛБАНСКИ ПРЕМИЈЕР: Боље да Србија призна да Косово није њен део!

0

rama albanski premijer _620x0

Што пре Србија формално призна да Косово никад више неће бити њен део, то је боље и по Србију и по регион, рекао је данас премијер Албаније Еди Рама и додао да чврсто осећа и верује да су они то и урадили само што то нису рекли, преноси АП.

Према његовим речима, његова земља и Србија морају да покушају да окончају вишедеценијско узајамно непријатељство фокусирајући се на битна питања као што је на пример заједничка жеља да уђу у Европску унију, а не на прошлонедељне размирице због фудбалске утакмице.

Рама је позвао Београд да поново размотри свој став према Косову И Метохији, наводи АП.

Он је у интервјуу америчкој агенцији АП рекао да међународном политиком „не треба да управљају фудбалске утакмице“.

Албански премијер је требало да данас стигне у посету Београду, у склопу напора за ублажавање тензија које су и даље присутне у региону после ратова у бившој Југославији, наводи америчка агенција. Та посета је, међутим, одложена за 10. новембар након инцидента кад је на стадион Партизана, током утакмице Србија-Албанија, долетео дрон са заставом такозване „велике Албаније“.

Рама је истакао да две земље не могу нигде да иду одвојено.

„Заједно ми можемо да учинимо да ЕУ схвати да је Балкан за њу значајан данас исто колико је и ЕУ значајна за Балкан“, рекао је он.

Рама је рекао да је „Велика Албанија српска ноћна мора, а никако албански пројекат, нити у Албанији нити на Космету“.

„Оно што треба да нас уједини је много веће од оног што нас раздваја. Ми желимо ‘велику Европу’ а не ‘велику Албанију’. Ми се за то боримо“, рекао је албански премијер, преноси агенција АП.

merkel-rama-610x406
Меркел помогла да нађемо излаз из дебакла

Албански премијер Еди Рама изјавио је за немачки „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ (ФАЗ) да је ситуација настале после утакмице Србија-Албанија разрешена захваљујући немчкој канцеларки.

Албански премијер Еди Рама изјавио је за немачки „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ (ФАЗ) да је ситуација настале после утакмице Србија-Албанија разрешена захваљујући немчкој канцеларки Ангели Меркел и да после тога он и српски премијер Александар Вучић нису имали тешкоће да се договоре о новом датуму његове посете Београду.

Рама је приметио да се Европска унија дан после догађаја на београдском стадиону ограничила на једно, како је рекао, „несрећно објашњење“, а да су за то време Берлин и Меркелова помагали да се „нађе излаз из дебакла“.

„Без те помоћи не бисмо успели. Кратко после тога, Вучић и ја нисмо имали више тешкоће да се споразумемо о новом датуму (посете)“, рекао је Рама за ФАЗ.

Одговарајући на питање о томе колико су стабилни односи на западном Балкану, ако је већ један испад на утакмици довољан да се изазове криза, Рама је рекао да се онај „ко познаје ужасни терет наше историје“ не чуди томе да једна једноставна фудбалска игра може да пробуди тако јаке емоције и страсти.

„Мир, који се дуго времена сматрао незамисливим, а који смо ипак постигли, није дошао зато што смо ми изненада сви постали анђели, већ зато што ми, сви народи Балкана без изузетка, желимо Европу будућности, а не Балкан прошлости“, рекао је Рама.

Он је оценио да је Балкан данас, можда, најервопскији регион Европе и да је на Балкану уједињена Европа симбол наде, а не страха.

Упитан да ли се после утакмице и напада на Албанце и њихову имовину у Србији и Црној Гори мора рачунати са ескалацијом сукоба, Рама је одговорио да оно што се дешавало на стадиону, када је „више од 30.000 гледалаца викало ‘убиј Албанце'“ и оно што се после тога многим албанским грађанима у Србији догодило показује колико је тешко осигурати постигнути мир.

„Ја сам Меркеловој најдубље захвалан, јер је прва схватила колико је мир на Балкану важан за Европу. Да она није на балканској конференцији, први пут у историји, све државнике региона довела за један сто како би се говорило о заједничкој европској будућности, моја посета Београду не би могла да буде изведена – не после испада на београдском стадиону и не после одлуке српског председника и српске владе да се понашају као њихови обожаваоци и да крену назад у стару антиалбанску реторику“, рекао је Рама.

Он је посебно нагласио да су, ипак, „захваљујући процесу који је започео у Берлину“, он и Вучих могли да се договоре да до тога дође да гледају напред, без обзира на то што догађаје са стадиона у Београду различито вреднују.

(Танјуг)