Прочитај ми чланак

УМЕСТО ЈЕДНОГ ЧЕТИРИ ДСС: Отишли стари, млађи преузели вођство странке

0

sanda-raskovic

Деструкција и самодеструкција захватиле су оба пола српске опозиционе политичке сцене и две сестринске демократске странке – ДС и ДСС.

Овај метеж одговара само властима – СНС и Александру Вучићу. Није искључено да власт има удела у овим процесима, иако тврди да се бави државном политиком, а не партијским пословима. Али осим сумње да је власт умешала своје прсте, неспорно је да је главни генератор деструкције и самодеструкције у самим странкама.

“Не верујем да ћемо на крају самодеструкције Демократске станке Србије имати четири ДСС, мада реално тако делује”, каже Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар и уредник Нове српске политичке мисли.

ДСС је уочи последњих парламентарних избора први напустио драмски писац Синиша Ковачевић, који најављује да ће после унутарстраначких избора у странци формирати српски отаџбински фронт. После изборног пораза, када се ДСС први пут нашла испод изборног цензуса, и повлачења оснивача и лидера Војислава Коштунице са чела странке и из политике, први је отишао дотадашњи потпредседник Ненад Поповић. Он је за 4. децембар заказао скупштину своје Српске народне партије.

Током недељу дана од избора Санде Рашковић Ивић за председника ДСС, из Браће Југовића отишли су најпре сам Коштуница, а за њим већи број оснивача странке и његових сарадника – некадашњи Коштуничин “први тим“ (Владета Јанковић, Слободан Самарџић, Александар Никитовић…). Током овог викенда ДСС су напустила још 732 члана у Новом Саду и једна група оснивача и функционера. Разлог је “одступање нове председнице од програма и политике ДСС“, мада је “окидач“ био састав новог ГО странке, изабран 12. октобра. Незванично се спекулише да ће из екипе која је последњих дана подносила оставке на чланство оживети аутентична ДСС, а има и оних који прогнозирају Коштуничин повратак на политичку сцену на челу уједињених евроскептика и противника НАТО интеграција.

Окупљање ових снага као свој циљ најављује и Санда Рашковић Ивић, Ненад Поповић и Синиша Ковачевић. Рашковић Ивић није категорично рекла не сарадњи са бившим страначким колегама, али чека да Поповић и Ковачевић оснују странке и представе програме. Коштуница после оставке, у којој је образложио разлоге напуштање странке коју је основао 1992. и водио 22 године, ћути.

Милош Алигрудић, противкандидат Санде Рашковић Ивић на страначким изборима, негира тврдње Покрајинског одбора ДСС са КиМ да је постојао план да се у случају његовог избора, Коштуница врати на чело странке 2015. године. Алигрудић за сада остаје у странци као члан ГО и председник Одбора за спољну политику, али ће наредних дана размислити шта даље, имајући у виду састав ГО и број оснивача који су напустили ДСС.

“Странка јесу програм и идеје, али и људи који су их зачели и носили. Што се тиче поновљеног обједињавања у будућности, просто ми је невероватно да би неко ко је намерно допринео растакању ДСС после доприносио обједињавању расточеног. Ту нема логике, али није рационално ни изаћи из странке без борбе. Желим да са онима који су остали утичем да се сачувају програм странке, који званично није промењен и страначка политика. Кандидовао сам се за председника странке управо да бих одбранио политику војне и политичке неутралности – приближавање Русији колико она помаже Србији, а удаљавање од Запада колико је он далеко од наше политике. Најавама Санде Рашковић Ивић о политици коју ће водити крши се програм странке”, каже Алигрудић.

У обједињавање подељеног ДСС не верује ни Ђорђе Вукадиновић. Он каже да ни “Коштуница, који је уочи последњих парламентарних избора одбио формирање националног блока, не може више никог да окупи“ и да би евентуалним таквим потезом само нанео штету патриотском делу политичке сцене и учинио услугу власти“.

“Санда Рашковћ Ивић је победила у тешким околностима, изложена нападима на које углавном није одговарала. То је легална победа и мислим да је са њом ДСС имала шансу за консолидацију. Начин на који су реаговали Коштуница и чланови ДСС око њега говори да се не ради о принципима, него о комбинацији сујете и личног незадовољства “, став је Ђорђа Вукадиновића.

Оставке

Иако Санда Рашковић Ивић тврди да је „већа гужва већа на улазу него на излазу из странке“, ДСС су јуче напустили оснивачи и функционери: Предраг Протић, Бојана Алексић, Мирослав Алексић, Милош Радуловић, Милан Радуловић, Зоран Стојковић, Никола Лазић, Мириам Стојковић, Душан Будишин, Жељко Томић, Бора Гађански, Светлана Стојановић, Зорица Лалић, Василије Павићевић, Томислав Богетић, Милан Димитријевић, Векислав Јанићијевић, Павле Брковић, Слободан Ђулић, Милован Јевтић и Мирољуб Лешњак.

Рашковић Ивић у посети КиМ

Први пут као председница ДСС Санда Рашковић Ивић јуче је отпутовала у вишедневну посету КиМ. Према незваничним најавама, требало би да посети Србе јужно и северно од Ибра.

Ново Председништво ДСС

Чланови новог председништва ДСС, избраног у суботу на ГО су: Владимир Кошутић, Велимир Гавриловић, Драган Даничић, Петар Бојовић, Драган Маршићанин, Урош Јанковић, Горица Гајић, Драган Аздејковић, Арсен Ђурић, Вукосав Томашевић, Марко Јакшић, Дерјан Шулкић и Владимир Захаријев. Председник ИО је Андреја Младеновић, председник Политичког савета Душан Пророковић, а Савета ресорних одбора Александар Поповић.

(Данас)