Прочитај ми чланак

Томислав Николић на „Великом школском часу“: Шта је било – било је, идемо даље

0

kg 1

Крагујевац – У спомен парку „Крагујевачки октобар“ данас је код споменика ђацима и професорима стрељаним у Другом светском рату одржан молебан и Велики школски час.

„Колико год година да прође, сваки пут кад је Велики школски час, као да се тог часа дешава и данас се видело да је било пуно инспирације у извођачима и радује ме што пуно деце долази да сазна ту нашу историју, тешку прошлост, али шта је било – било је, идемо даље“, казао је председник Србије Томислав Николић у Крагујевцу.

Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм истакао је да је прошло 73 године откако су немачки војници убили недужне цивиле у Крагујевцу.

„Долазим сваке године и сматрам да је ово моја лична обавеза“, навео је Вилхелм приликом полагања венаца.

Венце су осим председника Николића и немачког амбасадора, положили и делегација Прве крагујевачке гимназије, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и представници министарстава рада, одбране, просвете, унутрашњих послова.

Манифестацијом Велики школски час, Крагујевац и Србија ове године свету шаљу поруку да се никада и нигде не понови такав злочин из Другог светског рата, када су немачке окупационе снаге у том граду и његовој околини страљале хиљаде недужних мушкараца, жене и деце, међу којима су били и ђаци и професори Гимназије.

На Великом школском часу, београдски и крагујевачки глумци извели су музичко-сценски програм сачињен од делова из више од 30 поема и драма које су написали домаћи и страни аутори у знак сећања на стрељане у Крагујевцу у Другом светском рату.

Избор делова из поема и драма, изведених у протекле три деценије на Великом школском часу, приредио је крагујевачки књижевник Видосав Стевановић.

Великом школском часу присуствовали су и венце крај споменика „Пето три“ положили поред председника Николића и представници Скупштине Србије, Владе Србије, амбасадори Немачке, Русије, Белорусије, Словачке и Палестине, представници Војске Србије, верских заједница, делегације 14 градова побратима Крагујевца, као и ученици и професори Прве крагујевачке гимназије.

Манифестацији су присуствовали бројни грађани, међу којима и потомци стрељаних.

Немачке окупационе снаге стрељале су 20. и 21. октобра 1941. године више хиљада цивила у знак одмазде и тај догађај се сматра једним од најтрагичнијих који се догодио на тлу Републике Србије у Другом светском рату.

На суђењу у Нирнбергу прихваћено је да је у Крагујевцу стрељано око 7.000 цивила, док савремена истраживања говоре да је стрељано 2.792 грађанина, зато што за толико особа располажу подацима – ко су, где су и када рођени, и чиме су се бавили. Међу стрељанима је било 270 деце, од којих је најмлађи имао 11 година.

Од 2011. године, 21. октобар је и државни празник, а за Крагујевац је и посебан датум који се обележава бројним манифестација током октобра.

(Бета)