• Почетна
  • СВЕТ
  • Шведска данима јури „руску“ подморницу, прете да ће употребити силу, само да је нађу
Прочитај ми чланак

Шведска данима јури „руску“ подморницу, прете да ће употребити силу, само да је нађу

0

podmornica rusija

СТОКХОЛМ – Врховни командант шведских оружаних снага, генерал Сверкер Јерансон, упозорио је данас да би могао да употреби силу како би на површину извео, како се сумња, страну мини-подморницу, коју шведска морнарица „јури“ већ неколико дана.

Ратни бродови, миноловци, хеликоптери и више од 200 војника претражују од петка област ка отвореном мору око 70 километара југоисточно од Стокхолма, након извештаја да је у води уочен непознати објекат.

Јерансон је рекао да „вероватно постоје подводне активности“ у мору код Стокхолма и да је спреман да употреби оружану силу да тај објекат истера на површину, пренмео је АФП.

Шведска влада је у недељу објавила нејасну фотографију објекта који би могао бити мини подморница.

„Најзначајнија ствар операције, без обзира да ли ћемо нешто пронаћи, јесте да пошаљемо веома јасну поруку да Шведска и њене оружане снаге делују и да су спремне да дејствују у моменту када сматрамо да таква врста активности нарушава наше границе“, рекао је генерал.

Шведски медији су спекулисали да се можда ради о руском пловилу, што је шведска војска демантовала, а Русија је наговестила да би подморница могла припадати Холандији, што је та земља одмах демантовала.

Портпарол холандског министарства одбране Марлоес Висер изјавио је у недељу да страна подморница, уочена код Стокхолма, не припада холандској морнарици.
„Имали смо једну флоту у Балтичком мору у складу са међународном праксом. Наши бродови су крајем прошле недеље отпловили у Талин и сада су на путу кући“, рекао је он, пренела је агенција РИА Новости.

Шведске оружане снаге су у петак покренуле велику операцију код обале Стокхолма, након што су добиле информацију, наводно од једног цивила, да се у тој области налази непознати подводни објекат.

Руско министарство одбране је 19. октобра за РИА Новости казало да би неидентификовани објекат, за који се претпоставља да је страна подморница, могао припадати холандској морнарици.

Пре тога су медији навели да би објекат могао бити руска подморница, међутим портпарол руског министарства одбране је у недељу демантовао ту тврдњу.

Извор: Танјуг