Прочитај ми чланак

Студенти: У Министарству се праве луди, блокираћемо улице и факултете, ако не испуне захтеве!

0

526964_image441016377ce89500ffe0e0465e4aa360485b90054f67adea008f958139738039v_f

Око две стотине студената, које предводи „Студентски фронт“, окупило се данас испред зграде Министарства просвете у Београду, где су тражили од министра Вербића да им се испуне захтеви.

Са представницима студената испред зграде Министарства разговарао је Милован Шуваков, специјални саветник Министарства, а чињеницу да представници студената нису позвани у саму зграду окупљени су прокоментарисали као „безобразлук“.

– Они се праве луди и не схватају нас озбиљно. Донећемо шаторе овде, блокираћемо целу улицу, блокираћемо и факултете ако треба. Зовите све студенте које знате да нам се придруже, да им покажемо колико нас има – обратио се окупљенима Коста Ристић, представник „Студентског фронта“.

Ужарену атмосферу револта на протесту су обележиле пиштаљке и повици студената, који су носили транспаренте на којима пише „Пошто знање?“ и „Знање није роба“. Међу њима је било највише студената Филозофског и Филолошког факултета и Факултета драмских уметности.

– Ако нам данас не испуне захтеве, радикализујемо протест – рекао је раније Ристић.

Међу студентима испред Министарства могли су се чути повици „Лопови, лопови!“, а окупљени су најавили да ће, уколико им се захтеви не испуне, „камповати“ у Немањиној.

Пошто су предали списак захтева Министарству, студенти су се вратили на Филозофски факултет.
На претходном протесту 15. октобра, министру Вербићу су упућени следећи захтеви:

6 испитних рокова;

да продужена година, односно апсолвентски стаж буде финансиран буџетом, као и до сада;

да се одустане од смањења буџетских квота за мастер;

да се одустане од ограничења рока за завршетак студија

Списак захтева које су студенти предали министру Вербићу (+)
Овај протест је организован у сарадњи са Савезом студената Београда (ССБ). Организатори захтевају да сви проблеми буду решени уредбама а не препорукама.

Тим уредбама Министарство би обавезало управе факултета на поштовање донетих одлука, а у случају кршења конкретне управе би трпеле санкције.

„Уколико до решења не дође закључно са 21. октобром, истога дана радикализоваћемо свој протест. Такође, тада ћемо у листу уврстити и следећи захтев: моментална оставка министра просвете, науке и технолошког развоја др Срђана Вербића“, навели су раније организатори.

 

(Blic)