Прочитај ми чланак

РУСИЈА: Спрема се производња „паметног“ метка!

0

samonavigacijski-metak

Фонд за перспективна истраживања прикупља предлоге за развој „паметног“ метка, који ће бити способан да изврши корекцију свог лета на великим дометима, саопштио је заменик генералног директора Фонда и председник његовог научно-техничког савета Виталиј Давидов.

„Метак ће моћи сам да управља својим летом на великим дометима и у одређеним временским и тактичким условима. У Фонд је стигло јако много понуда о конструисању овог метка. Ми се сада тим бавимо“, рекао је он.

bespilotna letelica rusija

Русија је спремна да врши мониторинг на истоку Украјине

Русија је спремна да обезбедни беспилотне летелице и персонал за мониторинг ситуације на Донбасу. Ово је изјавио министар иностраних послова Сергеј Лавров у Москви на оствореном предавању о питањима спољне политике Русије у оквиру пројекта Грађански универзитет.

Беспилотне летелице треба да контролишу поштовање режима прекида ватре, као и статус појаса разграничења страна између кијевских снага безбедности и устаника. Принципи рада беспилотних летелица треба да буду усаглашени са конфронтираним странама, подвукао је Сергеј Лавров. Вероватно треба да се ради у првом реду о оним системима који не захтевају припрему писте. Значи, избор се сужава до две основне класе – то су системи блиског пречника деловања и малог пречника деловања, истиче главни уредник сајта UAV.RU Денис Федутинов:

„Фактички се ради о летелицама мини-класе, који се лансирају рукама или уз помоћ лаког катапулта и беспилотним летелицама тактичке класе. У ту класу спада систем ЛУна, коју је Немачка нудила за мониторинг. Што се тиче Русије, несумњиво, такви системи у руских оружаним снагама постоје.

Такве као беспилотне летелице породице Елерон казанске компаније Еникс и системи породице Орлан, производи компаније СТЦ из Петербурга. То су системи мини-класе, који раде у блиском и малом домету. Управо те две компаније са својим авионима одабрало је руско Министарство одбране пре неколико година. Оне су прошле државна тестирања у Министарству одбране. Системи су били дорађени, између осталог узимајући у обзир климатске температурне захтеве.”

Истовремено званични Кијев је пожурио да изјави да ОЕБС сам одређује које беспилотне летелице којих земаља могу да се користе за мониторинг ситуације на истоку Украјине. Раније је министар иностраних послова Италије Федерика Могерини изјавила да је спремност да пружи ОЕБС-у своје беспилотне летелице и војни персонал изразило неколико земаља, међу њима Француска, Немачка, Украјина и Русија. А коначни избор земље треба да одобри Стални савет ОЕБС-а. Ипак одлука може да буде предумишљена узимајући у обзир неповерење према Русији и тврђења која понавља Запад да у бојевим дејствима на истоку Украјине учествују редовне јединице руске армије. Између осталог, велике разлике у томе чије ће беспилотне летелице бити кориштене – руске, немачке или француске нема, истиче Денис Федутинов:

„Највероватније они објективни подаци који ће стизати са беспилотних летелица на копнени терминал проучаваће нека група. У њу ће вероватно ући представници разних земаља. Зато је овде практично немогуће нешто подметнути или исфабриковати.”

Мониторинг ситуације на истоку Украјине подразумева пре свега ваздушну контролу на линији бојевог додира, подвлачи експерт. Треба погледати како се поштује режим прекида ватре.

Извор: Глас Русије