Прочитај ми чланак

Lonely Planet: Пожурите у Србију, док не нестане ракије

0

hram

“Бекпекери се чешће опредељују за приступачније комшије попут Хрватске и Бугарске. Одвајањем Црне Горе остала је без морске обале. Људи је редовно мешају са Сибиром”.

Овако почиње текст о Србији објављен у новом водичу чувеног Lonely Planetа за 2015. годину који оваквом уводу, заправо препоручује туристима да обиђу нашу земљу. Штавише, Србија је седма на листи десет земаља које су “обавезне” дестинације за наредну годину.

Ево шта још о Србији пише Тамара Шиворд за Lonely Planet.

“У њој су рођене модерне тениске легенде, али нико не уме да изговори њихова имена. Поред свега тога, Србија је била отпадник у друштву народа. Међутим, по добром проводу, страсти и карактеру, ова мала и за сада невероватно јефтина држава, једна је од најбоље чуваних тајни Европе.

Међутим, мораћете да пожурите: Србија већ добија велику пажњу туриста и то с разлогом.

Еxит фестивал који се одржава на средњевековној тврђави у Новом Саду недавно је проглашен најбољим великим фестивалом у Европи. Београд са хедонистичким плутајућим клубовима помиње се у истом контексту као Берлин и Ибица. Поред свега тога, нуди необичну забаву попут убитачног скијања на Копаонику, спа угођаја у Врњачкој Бањи и сплаварења Дрином и то по врло ниским ценама.

Још једна неоткривена тајна? Сами Срби. Иако су неки од њих – добитник Златне палме Емир Кустурица, контроверзна перформанс уметница Марина Абрамович и Новак Ђоковић – ‘украли’ славу, ‘обични’ Срби су највећи адут ове земље.

Директни, забавни и срдачни према посетиоцима, сваког ће дочекати пријатељским ударцем по леђима и чашицом ракије. Они су много више од оног у шта нас убеђују холивудски стереотипи.

Међутим, у 2015. Србија ће се приближити Европској унији, што подразумева велике промене и већу навалу туриста. Идите одмах, пре него што нестане ракије.

Искуство које мења живот

Пронађите најгласније место у било којој улици и уђите. То је кафана, нешто слично пабу или таверни, али много бучније и задимљеније. Видећете Србе како уживају у националном спорту (расправи), можда разбију флашу или две (не паничите: то је само интерпункција), а ако имате среће, свираће вам трубачи, лимени бенд који ће вашу бубну опну помешати с микрофоном. Не заобилазите је: кафана ЈЕ Србија.

Пођите у брда како бисте искусили живот на селу. Морка Гора је успавано месташце на западу Србије, али овде можете много тога да радите. Возите се Шарганском осмицом кроз планинске пролазе, истражите Дрвенград ‘село у селу’, које је направио редитељ Емир Кустурица за потребе филма ‘Живот је чудо’ и чик пробајте да прођете поред локалног становништва, а да вас нико не понуди ракијом и роштиљем.

Осетите дух минулих времена у ‘мини-Монмартру’ Београда. То је калдрмисана улица Скадарлија препуна дивних крчми, необичних галерија и музичара у овом делу града које је прави рај за уметнике, путнике и хипстере.

Србија није најтише место на планети, али мало мира можете наћи у средњевековним манастирима ове земље. Фрушка гора место је на ком се налази највише православних манастира – њих 16 је стиснуто на свега 50 километара дугом потезу између брда и старих винограда.

Пођите у Лесковац на Роштиљијаду и пробајте највећу пљескавицу на свету. Претходна је тежила 51 килограм”.

Представаљамо вам и пуну листу земаља које су према писању Lonely Planetа, главне дестинације за 2015. годину:

Сингапур
Намибија
Литванија
Никарагва
Ирска
Конго
Србија
Филипини
Света Луција
Мароко

(Б92)