Прочитај ми чланак

ЛИБИЈА ВЕСТИ: Проруско племе Зинтан хрли у нове нападе (ПРЕВОД СРБИН.ИНФО)

0

Војни извор племена Зинтан потврдио је да ће војне снаге тог племена поћи на Триполи у току ове недеље. Он је за Libya Herald рекао да тренутно држе позиције у областима Џебел Нафуса и Варшфана (запад Либије) али да се трупе припремају за покрет када приме наређење Генералштаба. Додао је и да је заробљен командир „Либијске зоре“ код Гаријана.

Tripolitanija1

„Либијска зора“ је војно крило Мисраћана, познато по злочинима над цивилима и протеривању Представничког дома из Триполија. Сада када немају готово никакву подршку међу Либијцима удружују се са Муслиманским братством како би задржали власт.

Зинтански извор тврди да Мисраћани нису учествовали у окршајима на западу Либије. Они су се повукли и упутили на југ или исток без воље да улазе поново у веће сукобе са ратоборним Зинтаном који сваки пут нанесе велике губитке у људству мисратским снагама.

Повод да Мисраћани оду на југ Либије јесте сукоб између племена Тубу и групе Туарега која има подршку Мисрате. Бандити из Мисрате планирају да искористе сукоб и домогну се нафтних поља у том делу Либије. Према последњим информацијама у скорашњем сукобу погинуло је 7 особа, а 23 су повређене.

Друга група Мисраћана која се упутила на исток земље заправо даје подршку исламистима. Исламисти већ недељу дана трпе страховите губитке од снага Калифе Хафтара под именом „Операција понос“, које нештедимице нападају радикалну групу Ансар ал Шариа из ваздуха и са копна.

Подршку Калифи Хафтару дао је и либијски Представнички дом. На самом почетку офанзиве уступљен је тенковски батаљон, те је наставак и проширење сарадње био очекиван. Калифа Хафтар изјавио је да очекује да за недељу дана у потпуности порази исламисте у Бенгазију и врати потпуну контролу над градом. Ваздухопловни командир „Операције понос“, Adam Saqr Geroushi, додао је да тренутно контролишу 80% Бенгазија и да је уништена једна од већих база исламиста.

(Libya Herald за Србин.инфо превела Маја Орлић)