Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Српски извоз у Русију – шанса која се добија једном у животу

0

dveri i rusijac

Да ли ће српска Влада и Министарство пољопривреде успети да искористе шансу коју им је понудио председник Русије?

Има ли радоснијег дана за грађане Србије, од тога, да му у госте дође председник велике и нама братске земље Русије, јер како рече наш народ, „Бог на небу, руски цар на земљи!

Погото када руски председник покаже толику вољу и жељу да истински помогне у решавању нашег катастрофално лошег социо-економског стања, у коме се данас налазимо.

Поред неколико изузетно значајних уговора који су потписани, посебно нас је орасположила реченица председника Путина:

„Да је Русија спремна да инвестира у српске пољопривредне произвођаче, који сада могу заузети значајно место на руском тржишту“

У овоме моменту, када су за развој нашег агроиндустријског сектора неопходне капиталне инвестиције и велика новчана средства, председник Руске Федерације јавно пред тв камерама обећава, да је Русија спремна да инвестира у наше пољопривредно-прехрамбене субјекте.

Ово није први пут да Русија показује огромну вољу да помогне нашим привредницима. Подсетимо да је Руска Федерација још 28. августа 2000. године потписала са српском страном, Споразум о слободној трговини.

Уговор изузетно повољан, какав нема ни једна земља у Европи. Након тога, потписивано је још неколико споразума на пољу развоја економске сарадње, али та сарадња ни дан данас није достигла онакве размере какве сви очекујемо.

vlada srbije ministri a da malo letujete u srbiji_f

Шта је узрок томе?

Нажалост, главни узрок томе је константан недостатак политичке воље од стране српских влада, од 2000. године до данас.

Толико помпезних најава српских политичара да ћемо постати лидер у снабдевању руског тржишта, политичких говора уочи избора у Србији, улагивања руским политичарима када долазе код нас… а на крају само празно слово на папиру и ништа више!

Наша држава још нема Српску трговачку кућу у Москви, и један огромнан дистрибутивни центар за српске произвођаче који хоће да извозе на руско тржиште, иако се о томе говорило још давне 2003. г. Чак је и бивши председник Привредне коморе Србије, Милош Бугарин, као један од разлога своје оставке навео, одсуство политичке воље у погледу пласмана српских прехрамбених производа у Русију.

Већина добрих ствари које су се десиле на том пољу, су дело изузетне посвећености и ентузијазма српских привредника, коју су они самостално показали, долазећи на руско тржиште.

Стратегијске подршке од стране српске државе, до сада није било, па зато и имамо огроман број незавршених инвестиција, пропалих уговора, ненаплаћених потраживања, преварених радника из Србије…

И опет нам Русија пружа шансу какву нико не добија у свету. О томе казује и изјава потпредседника Привредне коморе РФ Георги Петрова :“ да је Србија, најважнији економски партнер за Русију у региону и једина земља ван граница ЗНД, са којом је одрађен механизам слободне трговине који успешно функционише”.

Русија је спремна да инвестира огромна средства у развој наших прехрамбених комплеса, али се сада поставља питање да ли ће српска Влада имати знања и добре воље да направи један нови и можда спасоносни корак за спас српске пољопривреде.

vlada-srbije

ПИТАЊА ЗА ВЛАДУ СРБИЈЕ?

Да ли ће српска Влада, икада потписати међудржавни уговор са једном руском компанијом, какав је потписала са фирмом “Ал Раwафед“ из УАЕ?

Да ли ће српска Влада, као што се некада и радило, потписати бартер-уговоре са Русима, о размени српских прехрамбених производа са руским производима које увозимо?

Да ли ће српска Влада понудити Русима да купе или да постану стратешки партнери у једном од 13 предузећа у реструктирању из агрокоплеса, која се спремају за стечај или продају?

Да ли ће српска Влада можда понудити стратешко партнерство некој великој руској компанији из агросектора, за српског гиганта ПКБ, којег наша Влада спрема да прода?

Да ли ће српска Влада кренути у реализацију отварања Српске трговачке куће у Москви и закупљивања великог дистрибутивно-логистичког центра за српске привреднике?

Да ли ће српска Влада стати иза леђа нашим извозницима у Русији, помоћи им око повезивања за озбиљним руским фирмама и бити гарант наплативости за испоручену робу?

Да ли ће српска Влада напокон кренути да развија и улаже у српску пољопривреду, кроз повећање домаће производње и отварања нових радних места у домаћим фирмама, и да на тај начин повећа потребне количине производа које нам Руси траже?

evroazija

ЕВРОАЗИЈСКО ТРЖИШТЕ

Ако српска Влада крене да озбиљно решава задатке у вези са развојем руско-српских односа у сфери пољопривредно-прехрамбеног сектора, можда се ускоро и оствари претпоставка председника Путина, да би обим економске сарадње међу нашим државама требао да буде 10 милијарди евра (сада је око 2 милијарде евра).

Тек тада, када будемо економски самостални, и када будемо већински део свог извоза оријентисали на тржиште новонастајуће Евроазијске економске уније (формира се 1. јануара 2015.године) онда ћемо и у политичком смислу моћи да реализујемо идеју, да једном за свагда окренемо леђа лажном сну о нашем уласку у Евроунијатско царство.

До тада чекамо да видимо потезе ове Владе о развоју економске сарадње са Русијом, и да видимо хоће ли наши политичари као и много пута до сад, слагати председника Русије В.В.Путина!

(Двери – Иван Костић)