Прочитај ми чланак

Доњецк: Украјинске снаге користиле касетну муницију

0

Украјинске снаге користиле су касетну муницију у нападима на насељена подручја Доњецка, саопштила је група „Хјуман рајтс воч“.

ukrajina_fУкрајина користила касетну муницију приликом борби на региону Доњецка

„Током истраге у источној Украјини `Хјуман рајтс воч` је документовао раширену употребу касетне муниције у борбама“, наводи се у саопштењу.

Виши истраживач групе Марк Хизнеј рекао да је шокантно видети да се муниција коју је већина земаља забранила тако широко користи на истоку Украјине.

„Украјинске власти треба одмах да се обавежу да ће престати са кориштењем касетне муниције и придружити се забрани“, рекао је Хизнеј, преноси РИА „Новости“.

Он је додао да је запосленик Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) убијен 2. октобра у нападу на Доњецк у коме су кориштене ракете са касетним пуњењем.

До сада 114 земаља забранило је употребу ове муниције, а Украјине није једна од њих.

Касетна муниција је врста муниције која се баца из ваздуха или испаљује са земље, а која избацује велики број малих зрна. Сврха оваквих бомби је да се убије непријатељско људство и уништавају возила.

Касетне бомбе ослобађају много мањих неексплодираних зрна над широм околином, које представљају опасност још много месеци или година.

(Вести)