Прочитај ми чланак

Дачић обавестио стране амбасадоре какви су нам планови с Русима

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић информисао је данас амбасадоре држава чланица ЕУ, представнике институција ЕУ и амбасаде САД о резултатима посете руског председника Владимира Путина Београду, као и о будућим програмима и споразумима билатералне сарадње Србије и Русије.

ivicaИвица Дачић известио стране амбасадоре о Путиновој посети

Дачић је поновио да Србија остаје чврсто опредељена да напредује ка чланству у ЕУ, што је потврђено и на заједничкој конференцији за новинаре премијера Александра Вучића и Путина, саопштено је из Министарства спољних послова у Београду.

Додаје се да Србија озбиљно и одговорно приступа процесу преговора, због чега очекује да њен труд буде верификован што скоријим отварањем поглавља 32 (финансијска контрола) и 35 (остала питања и Косово).

Поводом доласка у Београд албанског премијера Едија Раме, Дачић је обавестио међународне званичнике да су се обе стране сагласиле да се ова посета одложи за 10. новембар, чиме се недвосмислено потврђује значај сарадње у региону.

Србија је спремна да уложи напор у превазилажењу ситуације настале услед инцидента током фудбалске утакмице Србија-Албанија, закључио је Дачић.

Добро је што је одложена Рамина посета

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да је добро што је одложена посета албанског премијера Едија Раме Београду, јер је, како је рекао, потребно да се смире тензије након инцидента на фудбалској утакмици Србија-Албанија.

„Потребно је да се смире тензије након инцидента на фудбалској утакмици Србија-Албанија“

„Ту ситуацију треба превазићи, а да би се она превазишла, потребна је политичка воља, а Србија је има“, рекао је Дачић новинарима у Палати Србија у Београду. Он је додао да треба да се утврди како и зашто се догодио инцидент и како се на утакмици појавио дрон који је носио заставу такозване Велике Албаније.

„Све оно што се десило на утакмици није добро, јер се подстичу тензије и долази до негативног развоја односа и регионалне нестабилности“, оценио је Дачић.

Министар спољних послова Србије је нагласио да треба развијати регионалну сарадњу и разговарати отворено о свим проблемима како би се превазишле проблематичне ситуације.

(Вести)