Прочитај ми чланак

АРХИТЕКТИ: Саобраћај нерешив проблем приликом изградње Београда на води

0

beograd-na-vodi

Скоро нерешиво питање приликом изградње пројекта Београд на води у Савском амфитеатру је оптерећеност саобраћаја, а инфраструктура подразумева велика финансијска улагања за која, није сигурна да је Србија способна, рекла је вечерас архитекта Милица Бајић-Брковић на трибини под називом „Куда води Београд на води“.

Милица Бајић-Брковић је указала да читава замисао да се изгради Београд на води може да падне на елементарним стварима, попут великог повећања саобраћаја у Београду узимајући у обзир да је изградња метроа на „дугачком штапу“.

Као други проблем она је навела санацију тла у Савском амфитеатру у делу предвиђеном за изградњу, јер инвеститор планира изградњу станова на том простору који је загађен.

Милица Бајић Брковић је указала да би пре градње морало да се скине око метар тла због загађености, па затим да се нанесе нова земља. Поставља се и питање заштите тог простора у Савском амфитеатру од поплава, указала је она и навела да све укупно подразумева велика финансијска улагања за која није сигурна да је Србија способна.

Говорећи о макети Београд на води, коју је приказао арапски инвеститор, Милица Бајић Брковић је указала да се велика кула која је предвиђена да се гради не уклапа у урбанистичку слику Београда.

bgd-Beograd-na-vodi--maketa

Као добре стране пројекта Београд на води, она је навела намеру да се реши питање железничке и аутобуске станице, али је указала да је читав план приказан само у назнакама.

Њен колега, архитекта Марин Крешић је указао да Београд нема новца да финансира изградњу неопходне инфраструктуре за пројекта Београд на води и да се може десити да инвеститор на крају тужи град. Крешић је, такође, указао да изградња тог пројекта подразумева велико повећање саобраћаја у Београду, а да при томе није јасно како би се проток саобраћаја успешно решио.

Крешић је грађанима на трибини представио урбанистички развој Београда у протекла два века наглашавајући да је струка увек имала главну реч приликом осмишљавања планова за развој Београда.

(Фонет)