Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Нацисти бесни, министри се смењују

0

kijev nacisti lt

Протекле недеље у Украјини су била три важна догађаја. Врховна Рада је одобрила именовање новог министра одбране Степана Полторака, уместо скандалозног Валерија Гелетеја. У Кијеву су одржани масовни митинзи и демонстрације војних лица, која су тражила исплате следовања и демобилизацију. Међутим, најснажнији демарш је била крвава демонстрација силе крајњих националистичких снага испред зграде парламента.

Марш 20 хиљада нациста у Кијеву почео је 14. октобра митингом на Мајдану Независности, затим је поворка са буктињама и оркестром кренула у правцу Врховне Раде. Тамо су ултраси затражили забрану Комунистичке партије и признање представника УПА борцима за независност Украјине – погледајте ОВДЕ.

Председник Петар Порошенко је дао националистима велики поклон. Он је објавио 14. октобар, дан основања УПА, Даном заштитника Украјине уместо 23. фебруара.

Међутим, акције посвећене новом празнику завршиле су се масовним нередима у Кијеву. Разбијене су главе, поломљене руке, ишчашени зглобови, – описао је ситуацију близу Раде портпарол украјинског МУП. Ухапшено је неколико десетина људи.

Харање националиста је изазвало негодовање у Русији, које је изразио председник Владимир Путин:

„Празник се организује у вези са УПА – националистичком профашистичком организацијом. И то је званични празник у Украјини, праћен позивима за окршај са представницима РПЦ Московске патријаршије.”

ukrajinski ministar odbrane stepan-poltorak

Вратимо се новом министру одбране Украјине Степану Полтораку. 49-годишњи генерал је на челу армије земље после тога, када је 6 месеци командовао Националном градом Украјине. Као „војсковођа“ он се формирао током 12 година управљања Академијом МУП.

Већина независних посматрача сматра да је Полторак убеђени присталица војно-репресивних, сурових полицијских мера за чишћење Донбаса. Његово именовање за министра одбране показује спремност Кијева да настави рат на југоистоку по принципу „спаљеног земљишта“.

Извршни директор Института за политичка истраживања Григориј Добромелов уверен је да данас многе кораке Кијева, међу њима и именовање Полторака, одређује предизборна борба:

„Данас Порошенко мора да демонстрира ефикасност са гледишта војних акција и жртвује најнепопуларније личности, као што је, например, министар одбране Гелетеј, кога оптужују да су управо непрофесионалне акције Генералштаба и Министра одбране проузроковале велике губитке и пораз снага АТО у Донбасу. У вези с тиме, оставка Гелетеја је усмерена пре свега на повећање рејтинга блока Порошенко.”

Како је познато, при ступању у Нацоналну гарду потребно је било позитивно одговорити на питање да ли си спреман да пуцаш на жене и децу. Национални гардисти су вишеструко испунили своје обећање, пуцајући на жене и децу из артиљеријских оруђа. То није пуни списак „подвига“ Националне гарде, коју је основао Полторак.

(Глас Русије)